САЩ наредиха на всичките си дипломатически служители, освен тези, които са необходими за минималното функциониране на мисията, незабавно да напуснат Ирак, тъй като нараства напрежението с Иран поради последните атаки срещу петролни танкери и съоръжения в региона на Персийския залив, пише the Wall Street Journal.
Директивата на Държавния департамент идва на фона на предупрежденията на САЩ за засилени заплахи в Близкия изток от съюзническите сили на Иран, които могат да бъдат насочени към американски граждани и войници в Ирак. Обичайните визови услуги ще бъдат временно преустановени в американското посолство в Багдад и в американското консулство в Ербил, съобщиха от посолството Багдад. Правителството на САЩ има ограничени възможности за предоставяне на спешни услуги на граждани на САЩ в Ирак, отбеляза той.

Заповедта идва след като американското посолство в Багдад в неделя посъветва всички граждани на САЩ да останат бдителни заради повишеното напрежение в Ирак.

Американското посолство в Бейрут в сряда предупреди всички граждани на САЩ в Ливан за повишеното напрежение в региона.

САЩ, позовавайки се на неопределени разузнавателни сведения за увеличените ирански заплахи миналата седмица, започнаха редица военни операции в региона, включващи разполагане на самолетоносач, бомбардировачи и други кораби и персонал.

Напрежението в региона рязко се повиши тази седмица, след като САЩ твърдят, че Иран вероятно е бил зад атаки срещу четири петролни танкера близо до стратегическия воден път в Персийския залив през уикенда. Във вторник Техеран отрече, че стои зад атаките, и каза, че Вашингтон и неговите съюзници в Близкия изток се опитват да небедят страната, за да провокират конфронтация.

В същото време бунтовниците хути, воюващи срещу коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, заявиха, че са ударили петролопроводи на Кралството с дронове, снабдени с експлозиви, принуждавайки саудитците да спрат да изпомпват нефт по магистралния петролопровод.
Източник: "Фокус"