Да бъде сравняван с гений като Алберт Айнщайн не е нещо, което се случва на обикновения човек. На 24-годишна възраст Сабрина Гонзалез Пастерски, гений във физиката, вече е постигнала повече, отколкото по-голямата част на хората за целия си живот, пише flashnews.bg.

Когато е само на 14 години, Сабрина конструира собствен двигателен самолет.

 

И ако това не е достатъчно, тя задвижва апарата над езерото Мичиган и се превръща в първия човек, който издига собствения си самолет.

Работата по създаването на летателния апарат отнема две години, а Сабрина документира всичко в YouTube. През 2010 г .завършва Илинойската академия по математика и наука. Бакалавърската си степен получава в Технологичния институт в Масачузетс. Макар че има впечатляваща биография, Сабрина трябва да изчака преди да бъде приета в Технологичния институт в Масачузетс, защото професорите Алън Хагърти и Ърл Мърмън са против момичето да се обучава там. Но веднъж, след като преподавателите гледат видеото, всички съмнения изчезват.


За най-младата жена гений Хагърти споделя:

„Устите ни увиснаха, след като видяхме видеото. Потенциалът й е извън класациите.“

Сабрина завършва института с най-високата възможна оценка – 5.00.

Понастоящем Пастерски е съсредоточена върху докторската си степен в световноизвестния Харвардски университет с пълна академична свобода и без чужда намеса.

Още по-забележително в биографията на Пастерски е, че тя вече не се интересува от конструирането на самолети, а насочва вниманието си към физиката – изучава черните дупки и как гравитацията въздейства на времето и пространството. Оттук идват и сравненията с Айнщайн и Хокинг.

Това, с което иска да се занимава в частност, е „квантовата гравитация“ и ще се опита да открие връзката на гравитацията с квантовата физика.

Ако проучванията й се окажат успешни, откритията в тази област може значително да променят разбиранията ни за вселената.

Цялата си работа Сабрина публикува на своя уебсайт.

В интервю за Marie Claire младият гений споделя:

„Бъдете оптимисти относно това, което мечтаете да постигнете. Когато сте малки, искате да се занимавате с много неща като възрастни – мисля, че е важно да не се отказвате от тези мечти.“