Заразата от вирусна пневмония в Китай, която порази над 40 души, вероятно се е разпространила от рибен пазар в град Ухан и не се проявява извън територията на града, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

Инфекцията породи опасения за потенциална епидемия. В началото на януари властите в Ухан, главен град на китайската провинция Хубей, съобщиха за 44 заразени от неизвестна форма на вирусна пневмония. Болестта се появи в града в последните дни на 2019 г., един от заболелите впоследствие почина.

Китайските здравни власти обявиха миналата седмица, че вирусът е от неизвестен досега вид, но е от семейството на вирусите, причинили епидемията от ТОРС и близкоизточния респираторен синдром. СЗО съобщи, че заразата не се разпространява засега, няма нови случаи в Китай и по света.

Затворен е рибният пазар в Ухан, за който "има доказателства, които дават повод да се смята, че заразата е свързана с него", се пояснява в съобщението на СЗО.


Симптомите на заболяването до болка напомнят на симптомите на "Пурпурната смърт", от която преди седемнадесет години починаха няколко хиляди души. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!