Испания надмина 1 милион и 525 хиляди заразени с Covid-19 и над 42 хиляди починали. Само за последните 24 часа те са 351 души, са с положителен PCR тест са 15 318.


Въпреки това Директорът на Центъра за координация на извънредните ситуации Фернандо Симон за втори път обяви на пресконференция, че в почти всички провинции е налице стабилизиране и намаляване на броя на позитивните с коронавирус, с изключение на Канарските острови, където и до сега бяха малко.

Строгите ограничения, които са в сила от няколко седмици в почти цяла Испания вече дават резултат. През последните 10 дни се наблюдава тенденция на спад на позитивните случаи, които достигнаха нива от 452 на 100 хиляди жители. С по-високи стойности са Кастилия и Леон с 800 случая, следвани от Сеута , Страната на баските, Ла Риоха и Арагон.

Това прави Испания втората държава в Европейския съюз след Франция по брой на заразени и четвъртата в Европа, след Великобритания, Италия и Франция по брой на починалите. Въпреки това според Фернандо Симон смъртността е с 1 % по-ниска в сравнение с първата вълна.

Средната заетост в интензивните отделяния остава висока - 32,04%, с лек спад през последния ден.

Процентът на положителните тестове също спада и вече е 12,19 от общия брой, което показва по-голям контрол при предаването на болестта, но е много далеч от 5-те %, препоръчани от Световната здравна организация.

Независимо от обнадеждаващата тенденция на спад, здравните власти настояват за още по-стриктно спазване на ограниченията, за да няма нов скок на заразени.