Броят на жертвите на урагана Матю достигна близо 500 души, предават световните агенции. Говорителят на Световната метеорологична организация Клеър Норис казва пред Дарик, че в момента Матю е трета категория, като най-опустошителния е пета. По думите й той ще остане силен в следващите 24 до 48 часа. Вероятно името му ще бъде извадено от списъка с имена на урагани заради големите щети, които е причинил. Нолис каза още, че името на следващия ураган ще се казва Никол.

Мащабът на опустошението в Хаити от урагана Матю става ясно едва сега, след като спасителните екипи достигат до недостижими територии, обясни Клеър Нолис.

"Това бедствие ще върне страната в развитието й с години назад. Матю в момента е 3-та категория ураган, определяме ураганите по скала от 1 до 5, като 5 е най-разрушаващият. Матю тъкмо се премести от Бахамите и започва да навлиза във Флорида", посочи тя.

По думите на Нолис обикновено ураган, който удари страна, после отслабва, защото няма вода и влага от която да расте, но опасното в случая с Матю е, че той може да се премести по брега на Флорида.

"Това означава, че ще остане силен в следващите 24-48 часа. Много силните ветрове, заедно с урагана ще засегнат Флорида повече от очакваното. Това, което е голям риск, който често се подценява от хората, е опасността от много по-високи нива на водата. Комбинирани с обилни валежи, заедно с урагана ще има сериозно наводняване и не само на брега", допълни специалистът.

Жертвите от урагана Матю към момента са близо 500, като броят им продължава да се увеличава. Нолис обясни, че ако не е имало предупреждения са щели да бъдат дори повече. Заради причинените щети вероятно никой ураган няма да бъде кръщаван Матю.

"Имаме 6 различни списъка и списъкът с имена на урагани за тази година ще бъде използван отново през 2022 г. Единствената разлика ще бъде, че ако има ураган като Матю, който беше опустошителен, това име ще бъде премахнато от списъка и заменено с друго", каза още Клеър Нолис.

 

Тя коментира още, че заради климатичните промени и повишаващите се морски нива, ударите на ураганите са по-големи от колкото преди век. Другият ефект е, че заради по-високите температури има по-топла атмосфера, която задържа повече влага и когато вали, има много по-силни дъждове за разлика от преди. Това се отнася не само за тропическите циклопи, а и за дъждовете в Европа последните години - бурите са по-силни и имат по-голямо отражение отколкото в миналото.