На 12 юни в Руската федерация се отбелязва един от най-младите държавни празници – Денят на Русия. На този ден през 1990 година първият Конгрес на народните депутати на РСФСР приема Декларация за държавния суверенитет на Русия, в която са провъзгласени Конституцията на Русия и нейните закони.

Този празник остана противоречив за много жители на Русия. Хората не разбираха как така да се отбелязва загубата на държавността на страната им? Между другото на 12 юни 1991 година се случва и друго знаменателно събитие – Борис Елцин е избран за президент на РСФСР, припомня bg.rbth.com.

За мнозина въпросът „трябва ли да се празнува Денят на Русия на 12 юни?“ остава без отговор. С векове Русия е била самостоятелна държава, а опитите да се обяви, че сега това е „млада страна, която е само на 23 години“, изглеждаха донякъде странни.

Политфилософът Александър Дугин отбелязва, че празникът на руската самоидентичност трябва да се отбелязва в деня на нейно велико достижение. А такива в историята на държавата има предостатъчно.
„Мисля, че Денят на Русия трябва да се празнува в деня на някоя истински велика победа. Например на победата над тези, които са заплашвали историческото ни съществуване; на победата над окупаторите; на победата над нашите екзистенциални врагове“, казва Дугин.

Путин направи известен компромис като обяви 12 юни за Ден на Русия. Та нали от 2002 година вече не се празнува приемането на Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР. Сега този празник е посветен на страната като цяло.

Наред с другите празнични мероприятия довечера по един от централните тв канали Россия РТР ще бъде излъчена остро сюжетната руско-сръбска драма "Балка́нския рубеж". Филмът е посветен на секретната операция по превземането на летището Слатина в Косово и Метохия от руски спецчасти по време на военната офанзива на НАТО в Югославия. Тези събития станаха най-опасното изостряне на отношенията между Русия и Запада от времето на Карибската криза, когато светът се приближи опасно близо до нова голяма война.