В продължение на десетилетия учените се опитват да разгадаят мистерията около произхода на скелет, открит в Пражкия. Както нацистите, така и СССР го използвали за идеологически цели.

Скелетът лежи с глава, обърната на ляво, дясната му ръка държи метален меч. До лявата му ръка има чифт ножове. В краката му лежи малка дървена кофа, подобна на тези, използвани при церемонии от Викингите и метална брадва.

Това, което хваща окото е мечът, който въпреки 10-те века корозия, все още е впечатляващ и красив.
Бил ли е този човек викинг?

„Мечът е с добро качество. Най-вероятно е направен в Западна Европа“, казва професор Жан Фролик, археолог от Чешката академия на науките. Подобен тип мечове са били използвани от Викингите в Северна Европа, модерна Германия, Англия и Централна Европа.

„По-голямата част от предметите са викингски или поне подобни на викингските. Но неговата националност си остава под въпрос“, обяснява Фролик пред BBC.

Тя е въпрос, който тормози учените още откакто скелетът е открит от украинският археолог Иван Борковски през 1928 година. Борковски, изгнаник от руската гражданска война, е бил начело на разкопките, но като помощник на ръководителя по археология на Националния музей в Прага, той не успял да публикува собствените си заключения за скелета.

Когато Прага била окупирана от нацистите през 1939 година, те бързо се обединили около викингската теория, тъй като тя съвпадала с разбирането им за чиста раса. Викингите били скандинавци, следователно – и германци.

За окупаторите, това мързеливо сравнение било лесна пропаганда, която да затвърждава идеята на Хитлер, че армията му просто завзема земя, която по право е на Германия.

Борковски започнал да сътрудничи на нацистката академия, заплашен, че ако откаже, че бъде изпратен в лагер. Германците публикували негов труд, който бил изключително редактиран за да служи в тяхна историческа полза.

Но след войната, контрола над Прага поема Съветският съюз. Борковски е принуден бързо да обясни, че е бил принуден да поддържа викингската теория. Той отхвърлил твърдението на бившия си началник и започнал да разпространява това на новия си шеф – че останките принадлежали на важен член от славянската династия Пршемисловци, които управлявали Бохемия повече от 400 години до 1306 г.

Новата заплаха пред него били лагерите на ГУЛАГ.

70 години по-късно учените са свободни да правят заключения, водейки се само от науката и не от идеология.

„Сигурни сме, че не е роден в Бохемия“, казва Фролик, обяснявайки, че изследванията на зъбите му показали, че е от Северна Европа, някъде около Балтийско море, най-вероятно от Дания.
Теорията, че останките са на викинг, също е вероятна.

„Възможно е, но само защото е роден край Балтийско море, не значи, че е викинг“, категоричен е Фролик. Според него, това е войник, починал от неизвестни причини на около 50 години. Той дошъл в Прага като младеж за да служи във вилата на първия херцог на Бохемия и потомък на Пршемисловци , или на неговия най-голям син.

Пршемисловци изградили Пражкият замък като център на новосъздадената Бохемия, а фактът, че войникът бил погребан в него, предполага, че войникът бил известен сред обществото.

Но кой е бил този човек, който идвал от Балтийско море, с викингски меч и бохемски господари?
“Точно както и в съвременния свят, където хората могат да се идентифицират по различен начин, зависи от ситуацията, така е било и преди 1000 години“, обяснява Фролик.