Южна Корея провежда голям военен парад по случай 75-ата годишнина от създаването на въоръжените си сили. Това е първият голям парад в Южна Корея от десетилетие насам, отбелязва Ройтерс.  

Честванията на Деня на въоръжените сили в Южна Корея обикновено са скромни и бледнеят пред военните паради на Северна Корея.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол държа реч по случай годишнината. В нея той призова Пхенян да не си помисля да използва ядрени оръжия, тъй като в противен случай на севернокорейския режим ще бъде сложен край. Президентът обеща допълнителна подкрепа за южнокорейските въоръжени сили и за отбранителната индустрия.

Парадът, организиран по случай 75-ия Ден на въоръжените сили, посветен на създаването на въоръжените сили на страната, се провежда на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров, като Южна Корея се сближава със САЩ и Япония срещу заплахата от ускоряващата се оръжейна програма на Северна Корея.

Ядрена сила

Ако Северна Корея прибегне до употребата на ядрени оръжия, на севернокорейския режим ще бъде сложен край със съкрушителна реакция от страна на съюза Република Корея-САЩ, каза южнокорейският лидер.

По данни на южнокорейското министерство на отбраната в честванията на Деня на въоръжените сили, които ще продължат целия ден, ще участват хиляди военнослужещи, южнокорейски танкове и самоходна артилерия, както и бойни самолети и дронове. В честванията ще се включват и 300 от разположените в Южна Корея американски войници, които са общо 28 500.

Последният голям военен парад в Южна Корея беше проведен през 2013 г.

По принцип датата на Деня на въоръжените сили на Южна Корея е 1 октомври, но тази година бе взето решение честванията да бъдат организирани на 26 септември, тъй като в противен случай биха съвпаднали по време с голям национален празник.

На изложението беше представено разнообразно местно оборудване, включващо безпилотни апарати, танкове и бронетранспортьори. Войниците в превозните средства махаха на тълпата, докато минаваха покрай тях; на няколко от тях беше закачено южнокорейското знаме.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук