Украинският войник Артемий Рябчук, който по-рано днес организира касапницата в караулната на територията на Южмаш в Днепропетровск, след задържането си, разказа как е разстрелял своите колеги. 

С абсолютно спокоен глас, усмихвайки се, 20-годишният национален гвардеец разказа как е убил няколко души, включително началника на караула. 

Касапница в Украйна! Войник разстреля петима бойци от Националната гвардия ВИДЕО

БЛИЦ припомня, че Рябчук уби четирима военнослужещи и една цивилна жена, а няколко души бяха ранени. Трима от пострадалите са в тежко състояние. 

"Зареждам първи пълнител и стрелям по двамата, които са в стаята... Двама наборници и един наемен, а един по-стар наборник някак си успя да избяга.

Знам, че диспечерката се свързва с частта на всеки 30 минути - докладва за обстановката, а аз, за да не докладва, я гръмнах", разказва убиецът. 

Той е разказал още на задържалите го силоваци как първо е взел от оръжейната един автомат и два пълнителя, а след това от отворения сейф е взел още пълнители, колкото е могла да побере раницата му.  

След клането в караулната Рябчук се е опитал да напусне територията на Южмаш през главния вход, но служителката на КПП-то не го е пуснала. 

"Казвам ѝ да ми отвори, че трябва незабавно да изляза. А тя ми вика "Не мога, не мога". Застрелях я в главата", разказва бодро гвардеецът. 

Убиецът така и не успява да отключи вратата на портала.

"Разходих се из завода, намерих си място, пред което мога да прескоча, прерязах бодливата тел. След това напуснах територията на завода. Започнах да се разхождам из кварталите, да си търся убежище...

Излязох на шосето, там взех една кола. Зад волана ѝ бе жена, тя ме хвърли до левия бряг. Оттам тръгнах накъдето ми видят очите. Намерих изоставена сграда, малка, там оставих част от пълнителите", разказва Рябчук. 

По-рано заместник-генералният директор на Държавното бюро за разследвания на Украйна в Полтава Владимир Шило съобщи, че войникът, достигайки до Подгородное, сам се е предал на органите на реда, съобщавайки за своето местоположение чрез случаен минувач.  



Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!