Филипински кмет, когото президентът Родриго Дутерте определя като "наркополитик", е бил нападнат, докато е бил под полицейски арест, и убит, съобщи полицията. Атаката е била извършена от неизвестни стрелци.

Убийците спрели полицейски микробус, който отвеждал Давид Наваро, кметът на малкия южен град Кларин, в прокуратурата в централния град Себу и го застреляли, съобщиха властите. 

Градската полиция арестува Наваро в четвъртък, след като, както се твърди, той нападнал масажист, каза служител на полицията в Себу.

След нападението, при което един от полицейските придружители на Наваро също беше ранен, стрелците избягали, съобщиха от полицията.
 
Местните телевизии показаха кадри с две жени, които били сестри на кмета, да плачат и прегръщат окървавено тяло, проснато на пътя до полицейски микробус.Филипините имат белязана от насилие и често смъртоносна политическа култура, но наблюдателите на правата човека изразяват безпокойство, че войната с наркотиците, водна от Дутерте - която доведе до убийствата на хиляди заподозрени за действащи в накобизнеса, може да насърчи нападателите.

На 14 март, преди изборите през май, името на Наваро бе включено в списък от 44 предимно местни служители, обявени от Дутерте, които той обвини, че са "замесени в смъртоносната игра на наркотрафика".