По близо 20 милиона долара месечно губят Филипините заради африканската чума по свинете, съобщиха представители на министерството на селското стопанство след новината, че вирусът е бил открит и в някои обработени продукти от свинско, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Болестта е изключително заразна и се разпространява бързо във Филипините, които се нареждат на 10-о място по потребление на свинско в света. Това е причина за поскъпването на останалите меса и най-вече на птичето.

Макар болестта да не е опасна за хората, тя е смъртоносна за свинете и за нея няма ваксина.
Администрацията на президента Родриго Дутерте разпространи изявление снощи с искане за засилени правителствени усилия за справяне с болестта, която засяга тежко свиневъдството в Китай и други азиатски страни.

Загубите под формата на пропуснати възможности за свиневъдството възлизат на около 1 милиард песо (19,5 милиона) месечно, каза Ноел Рейес, говорител на министерството на селското стопанство.

Правителството обяви първия случай на африканска чума по свинете в страната през септември. Оттогава над 60 000 прасета или умряха от болестта, или бяха унищожени. Това е под 1 процент от отглежданите в страната прасета, наброяващи 12,7 милиона през юли.

Пакети с обработени свински продукти са били конфискувани неотдавна от местен турист, предимно домашни, но и някои промишлено производство. Те са се оказали заразени с вируса, посочва министерството в съобщение.

Сред заразените продукти е имало наденици и обработено месо.