Хората, които са затлъстели или с наднормено тегло, са изложени на повишен риск от смърт или тежко заболяване от COVID-19. Това се предупреждава в доклад на Public Health England (изпълнителна агенция към британското министерство на здравеопазването), докато правителството се подготвя да въведе мерки за справяне с проблема, съобщава "Ройтерс".

Британският премиер Борис Джонсън обеща да се справи със затлъстяването и сам отслабна, след като беше приет в интензивно отделение с тежко протичане на COVID-19.

Public Health England подчертава, че данните показват, че при хора с индекс на телесна маса от 30-35, рискът от смърт от COVID-19 се увеличава с 40%, а се увеличава с 90% за тези с индекс на телесна маса над 40 в сравнение с тези със здравословно тегло.

Хората с индекс на телесна маса над 30 са класифицирани като затлъстели. Почти 63% от възрастните в Англия са с наднормено тегло или затлъстяване.

"Настоящите доказателства са ясни, че наднорменото тегло или затлъстяването ви излага на по-голям риск от сериозно заболяване или смърт от COVID-19, както и от много други животозастрашаващи заболявания", казва Алисън Тедстоун, главен диетолог в Public Health England.

В петък Джонсън заяви, че хората трябва да отслабнат, като съобщава, че следващата седмица правителствените ограничения за рекламиране на нездравословни храни могат да дойдат.

"Обикновено не съм вярващ в няни, шеф на политиката, но реалността е, че затлъстяването е един от факторите на коморбидност", каза Джонсън.

Сюзън Джеб, професор по диета и здраве на населението в Оксфордския университет, заяви, че ще се радва да види Джонсън да признае степента на кризата в общественото здраве, с която се сблъсква Великобритания, когато става въпрос за справяне със затлъстяването.

"Това е изведено на преден план от COVID, но всъщност това е нещо, което познаваме през цялото време, но просто никога не е попаднал на върха на правителствения списък", каза Джебб, който прегледа доклада на PHE, каза пред репортери