Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид се извини и изтри публикация в "Туитър", призоваваща хората да си сложат ваксина срещу COVID-19 и да не "треперят" от вируса, изтъквайки, че бил направил "лош избор на дума", предаде "Ройтерс".

Джавид, който замени Мат Ханкок като министър на здравеопазването миналия месец, след като предшественикът му се оттегли заради нарушаване на COVID-19 правилата, целувайки своя съветничка в кабинета си, беше разкритикуван за употребата на думата "треперя", след като десетки хиляди във Великобритания умряха от вируса, а мнозина се опитват да се опазят от заразата.

Великобритания, която се нарежда на седмо място в света по брой починали по време на COVID-19 пандемията, промени стратегията си за борба с коронавируса от използване на ограничения за ограничаване на разпространението му до отваряне на обществото с надеждата, че ваксините ще предпазят повечето хора от сериозно заболяване.

Заразените в страната са много, но също така и ваксинираните срещу COVID-19, а властите убеждават, че промяната е необходима, за да се помогне на бизнеса в сектори като хотелиерството и вечерно-нощната икономика.

Пишейки в "Туитър", Джавид поясни, че е изтрил туит, в който е използвана думата "треперя".

"Изказвах благодарност, че ваксините ни помагат да се противопоставим като общество, но това беше лош избор на дума и искрено се извинявам. Както мнозина други, и аз загубих близки заради този ужасен вирус и никога не бих омаловажил въздействието му", подчерта британският здравен министър.

Вчера той написа, че се е възстановил след положителна проба за COVID-19, след като е имал леки симптоми.

"Моля - ако все още не сте - ваксинирайте се, тъй като ние се научаваме да живеем с този вирус, вместо да треперим от него", е въпросният "проблемен" туит. 

Анджела Рейнър, заместник-председател на Лейбъристката партия, беше един от няколкото депутати от опозиционни партии и хора, които са загубили членове на семейството си в пандемията, разкритикували употребата му на израза "треперим от".

"127 000 души починаха от този вирус, десетки хиляди от които все още биха били тук, ако не бяха катастрофалните провали на вашето правителство", написа тя с апломб в "Туитър", като допълни: "Тъй че как смеете да петните хората за това, че се опитват да запазят себе си и семействата си в безопасност."