10% от пробите са с индийски вариант, въпрос на време е да е доминиращ у нас. Той е 225% по-заразен от първоначалния щам. Ако не се ваксинираме, вирусът ще продължи да мутира. Това мнение изрази шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в интервю за "Монитор". Ето какво още каза тя:
 

- Проф. Христова, преди няколко седмици от Националния център по заразни и паразитни болести установихте, че индийският вариант на COVID-19 вече е у нас. Той сякаш не набира много голяма скорост. Може ли да ни се размине следващата COVID вълна?

- Сега се вижда само върхът на айсберга от индийския вариант. Около 10% от положителните случаи в страната в момента са с Делта варианта. Това е при положение че ние не секвенираме всяка положителна проба. Изследваме пробите на случаен принцип. Към момента сме установили, че индийският вариант вече е факт в Русе, Варна, Благоевград, Бургас.

В София и София-област са установени най-много случаи на болни с Делта вариант на коронавируса. Може да се каже със сигурност, че коронавирусът набира скорост в нашата страна. Първо – той вече е тук, второ - вече е разпространен в много области, и трето – самият вирус се разпространява много по-бързо и заразява много повече хора.

Ние не сме по-различни от останалите страни и няма как да избегнем разпространението му. Във Великобритания наблюдавахме как за няколко месеца от единични случаи в момента стигнаха до 99% от новооткритите случаи Делта вариант. В САЩ вече Делта вариантът е при над 50% от случаите.

Индийският вариант има много по-висок вирусен товар, т.е. попадат по-голям брой вирусни частици в дихателните пътища и се предава 60% по-лесно от Алфа варианта (британския). Той от своя страна се предаваше 60% по-бързо от изходния вариант, който беше установен в Ухан.

Тоест става дума за 225% по-бързо разпространение на вируса спрямо изходния вариант – тоест два пъти и нагоре по-лесно се предава вируса. Където стъпи Делта вариантът, постепенно се разпространява и измества британския. Това се очаква да стане и при нас.

COVID вълната тепърва се очаква в България. От септември Делта вариантът може би ще мине 50% от установените случаи. Месец след това – от октомври, ще има повишение на случаите и заболеваемостта. Въпрос на време е Делта вариантът да стане доминиращ и тук. И това време не е много далеч – вероятно става дума за месец-два.

- Има ли обособени огнища на болни с Делта варианта?

- Не бих казала, че има вече обособени огнища на заразени с Делта варианта. Вирусът се разпространява дифузно. Има области, в които сме го доказали, в другите предстои да го докажем. Потвърдените случаи на индийски вирус има в Бургас, Варна, Русе, Благоевград, като основно са София и София-окръг.

- Какви са симптомите при индийския вариант на COVID-19? Какво е различното от другите варианти?

- При индийския вариант е много рядка характерната преди загуба на обоняние и вкус. Останалите симптоми са същите – възпалението на носа и гърлото, висока температура, главоболие. Тези симптоми не са специфични, затова, ако някой ги има и те не се повлияват от лечение,задържат се повече от ден-два, обезателно трябва да се мисли за коронавирус.

- По-тежко ли протича заболяването при пациенти с Делта варианта?

- Излезе публикация на китайски учени, че при заразените с Делта варианта два пъти по-често се налага хоспитализация. Това означава, че е два пъти по-тежко засягането на долните дихателни пътища и развитието на пневмония. Като цяло може да се каже, че симптомите са подобни, но възможността за по-тежко протичане е по-голяма.

- Ако някой е преболедувал COVID-19 по-рано, доколко защитен е той сега от Делта варианта?

- Правилото е, че когато човек боледува с един щам, има достатъчен имунитет, който да покрие други щамове. Всичко обаче е много индивидуално и зависи от имунната система. Има хора с много слаб имунен отговор, които ще са изложени на опасност от всички варианти.

Освен това вариантите се променят така, че вече е частична защитата срещу тях. Това означава, че се увеличава шансът дори хора със здрава имунна система отново да се разболеят. Като цяло преболедуването на инфекцията предпазва, но вероятността за повторна нова инфекция с друг вариант се увеличава именно заради мутациите.

- Колко са вариантите на коронавирус, които се срещат в момента у нас?

- Индийски, британски и единични случаи на южноафрикански вариант. Последният е наблюдаван при временно пребиваващи чужденци, които са си отишли. Другите случаи са подварианти на тези варианти.

- Какво може да кажете за т.нар. българска мутация, която засякохте от НЦЗПБ? Колко души са засечени с тази мутация, какво е различното при нея?

- Това са единични случаи, които нямат съществено значение. Подобни мутации може да се срещнат и при други варианти. В случая става дума за засечена допълнителна мутация на британския вариант. Тези т.нар. български мутации ги причисляваме към британската, защото не са особено съществени. Те не променят по никакъв начин характеристиката на вируса. При заразените заболяването не протича по-различно или по-тежко.

- До каква степен ваксините ни защитават и от новите варианти?

- В много висока степен ваксините защитават и срещу Делта варианта на коронавируса. Ваксините са единственото, което хората могат да направят, за да бъдат защитени. Препаратът на Pfizer защитава 94% срещу британския (Алфа) вариант. Това означава, че на 100 души 6-има могат да се разболеят. Срещу Делта варианта защитават 88%, тоест 88 души са защитени, 12 евентуално ще се разболеят, и то леко.

Искам да подчертая, че ваксините защитават в много висока степен срещу новите варианти, защитават и срещу тежко протичане и хоспитализация. И за двата варианта ваксините гарантират леко протичане без хоспитализация 98%.

- Има ли яснота сред научната общност ще се наложи ли поставянето на трета доза ваксина?

- Не, все още няма яснота по този въпрос. Към момента при наличните варианти не се говори за поставянето на трета ваксина. Ако вирусът се промени така, че да няма достатъчна защита срещу него, може и да се наложи. Данните показват, че за момента все още ваксинираните преди година имат имунитет. Това обаче подлежи на допълнителен анализ и оценка във времето. Към момента няма нужда от поставянето на трета доза ваксина.

- Има ли опасност да се появи нов вариант на коронавирусната инфекция, от който ваксините да не ни защитават?

- Ако не се ваксинираме и оставим вируса спокойно да минава от човек на човек, той ще мутира. Именно така се създадоха и досегашните 4 варианта на вируса, по този начин ще се създадат и още, които може да са по-заразни. Затова трябва сега, когато ваксините покриват тези варианти, да се ограничи разпространението му, за да не може да продължи да мутира. Държави, в които към момента има много високо ваксинационно покритие - над 50-70%, като Великобритания, САЩ, се притесняват, че ще останат райони от света, където вирусът ще продължи да мутира и да се разпространява.

- С оглед на това, че страната ни е заплашена от нова COVID вълна, трябва ли да бъдат затегнати мерките?

- Към момента не се налага затягане на мерките, тъй като е ниско разпространението на вируса. Хората не трябва да подценят и забравят личните предпазни средства. Те са много важни, спазването на дистанция и несъбирането с много хора също са важни.
COVID вълната тепърва се очаква у нас наесен. При всички случаи ще има анализ на ситуацията и взети конкретни мерки.

- Ваксинираният може ли да пренася вируса?

- Теоретично е възможно, но в ниска степен. Затова Центърът за контрол на болестите излезе с предложение в колективи, където хората са ваксинирани, маските да отпаднат. Това не се отнася за здравните заведение или местата, където се събират външни хора. Ваксинираният има много високо ниво на защита. Това е идеята на ваксинирането – да се намалят ограниченията за колективите, в които всички са ваксинирани и да няма нужда да се пазят.

Пристигащите българи от червена зона задължително трябва да представят PCR, независимо дали са ваксинирани. Това се налага, защото ние не знаем човекът, който влиза, дори да е ваксиниран, дали е успял да изработи антитела, т.е. дали е отговорил добре на ваксината. Около 10% от ваксинираните не отговарят достатъчно добре, образуват малко тела и слаба защита.

Визитка:
-Проф. Ива Христова е директор на Националния център по заразни и паразитни болести
-Има 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията
-Има 9 специализации, от които 5 в САЩ, 2 в Германия, една в Холандия и една в Румъния
-Удостоена с 8 награди от национални и международни научни организации, вкл. награда Morrison Rogosa на Американската асоциация по микробиология за принос в медицината
-Председател е на експертния съвет по вирусология към Министерството на здравеопазването
-Тя е зам.-председател на Българската асоциация на микробиолозите