Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер представи плана си за миграцията. По-строг контрол, ускорени процедури за получаване на убежище и улеснено депортиране са основните елементи в него, съобщава БНТ.

Според Зеехофер планът е крайно необходим на Германия и е част от промяна на политиката на страната за мигранитите. С Австрия ситуацията е ясна и има договорка, сега трябва да се преговаря с Гърция и Италия, каза министърът. Представянето на документа се забави с около месец заради разногласия между коалиционните партньори в правителството - Християнсоцаилния съюз на Зеехофер и Християденмократичния - на канцлера Ангела Меркел, именно на тема миграция.

След тежки преговори, в които Зеехофер заплаши и с оставка, беше постигнато компромисно решение.

„Целта на този план е не да ядоса хората, а да създаде ред. Гражданите трябва да знаят на базата на какви правила се получава убежище тук. Ние си оставаме държава с либерлано мислене, оставаме хуманна страна, която предоставя защита на нуждаещите се. Но в същото време нерегламентираното оставане в страната трябва да бъде прекратено“, каза Зеехофер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!