"Изминалата нощ беше брутална". Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в ново видеобръщение към нацията.

 "Изминалата нощ в Украйна беше жестока - отново обстрел, отново бомбардировки на жилищни квартали, на граждански инфраструктури.

Те воюват срещу всички. Те воюват срещу всичко живо - срещу детските градини, срещу домове и дори линейки",  твърди той.

Зеленски отрече появилата се по-рано информация, че руска делегация е пристигнала в Беларус за преговори с украинците.

"Преговори в Минск можеха да бъдат възможни, ако Русия не беше атакувала страната ни от беларуска територия. Минск е място, което ние не сме избирали.

И най-вече: не и вие, а го е избрало ръководството на Русия. Точно преди 4 дни от беларуска територия излетяха крилати ракети, самолети, вертолети и техника и удариха нашия живот, нашите домове", каза Зеленски.

Той обаче подчерта, че Киев остава отворен за преговори, но на друга локация - Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку.

"В държава, от чиято територия не летят ракети. Само там преговорите могат да бъдат честни и могат действително да сложат край на войната", посочи украинският държавен глава.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес  стана ясно, че руска делегация е пристигна в Беларус за преговори с украинската страна. Новината бе потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков каза, че делегацията включва представители на руските министерства на външните работи и на отбраната, а също така и представители на администрацията на президента Владимир Путин. Руската делегация е готова за преговори в беларуския град Гомел и очаква пристигането на украински представители, каза Песков.

Путин в неочаквано обръщение обяви продължава ли войната в Украйна ВИДЕО

"Украйна създава чуждестранен легион за доброволци от чужбина", каза още Зеленски, цитиран от БТА. 

"Това ще бъде ключово доказателство за вашата подкрепа за страната ни", изтъкна Зеленски.

Информацията за създаването на чуждестранния легион бе предадена и от украинската информационна агенция УКРИНФОРМ, която се позовава на канцеларията на Зеленски.

"На украинците им стига мъжеството, за да защитават родината си, да защитават Европа и ценностите на цивилизацията, но това не е просто нахлуване на Русия в Украйна, това е начало на война против Европа, против единството на Европа, против основните права на човека в Европа, против всички правила на съвместно съществуване на континента", се казва в обръщение на украинския президент по повод създаването на чуждестранния легион, цитирано от УКРИНФОРМ.

Президентът Зеленски се обърна към всички граждани на чужди държави, които са приятели на Украйна: "Всички, които искат да се присъединят към защитата на сигурността в Европа и света, могат да дойдат и да се сражават рамо до рамо със завоевателите на 21 век".

България праща боеприпаси на Украйна, обяви изненадващо украинският посланик у нас

"В тази връзка, на всички чужденци, които искат да се присъединят към съпротивата срещу руските окупатори и към защитата на световната сигурност, ръководството на Украйна предлага да дойдат и да попълнят редовете на Силите за териториална отбрана.

От чужденците ще бъде сформирано отделно подразделение - Международен легион за териториална отбрана на Украйна. За записване в Международния легион и за всички детайли се обръщайте към военните аташета към посолствата на Украйна в държавите си", се посочва в обръщението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!