Украинският президент Владимир Зеленски изключи възможността за „замразяване“ на войната с Русия. Той заяви, че оттук нататък не може да има аналози на Минските споразумения.

Държавният лидер каза това по време на реч на срещата на върха на съвета на главния изпълнителен директор на Wall Street Journal. Според него евентуално прекратяване на огъня няма да означава, че руските войски ще останат в Украйна на сегашните си позиции. "Това е замразен конфликт. Ние няма да се съгласим на замразен конфликт", подчерта той.

Зеленски също отбеляза, че Русия досега не е показала желание да постигне прекратяване на огъня. "Ако имаме среща с Путин, може би тогава бихме се разбрали лично с него. Той трябва да поеме задължения за прекратяване на огъня, за предпочитане публични", каза президентът.

Според него защитниците на Украйна спряха настъплението на руските нашественици и настоящата цел е противникът да напусне териториите на страната.

Както съобщи OBOZREVATEL, според Зеленски победата на Украйна във войната срещу Русия ще дойде, когато страната възвърне своите територии и украинците могат да се върнат у дома и да се съберат отново със семействата си. "Украйна не се нуждае от нищо излишно и нищо чуждо", каза той. 

Превод: БЛИЦ