Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви внасянето във Върховната Рада на нов законопроект, който предвижда специален правен статут на полските граждани в страната, съобщават чуждестранни медии.

Проектозаконът за специалния правен статут на полските граждани в Украйна открива процеса на интеграция на Украйна в Полша, като по същество поставя началото на нов съюз. Поляците в Украйна вече ще имат специални права: 

1) ще могат да заемат изборни длъжности; 

2) да бъдат назначавани в публични органи и на ръководни длъжности в предприятия в областта на отбраната; 

3) имат достъп до секретни данни; 

4) ще бъдат съдии; 

5) полската полиция ще може да следи за реда в Украйна и т.н.

С други думи, украинските власти предават останалата територия, като смятат, че това ще ги спаси. Остава само да се чудим, дали поляците ще организират шляхта според старата си памет.

Този закон поставя началото на проект за създаване на нова държава, най-голямата в Европа, с амбиции, които са в пряко противоречие с националните интереси на Русия. 

Създаването на новата държава консолидира и затвърждава конфликта с Русия в краткосрочна историческа перспектива, като изключва всякаква възможност за излизане от него по какъвто и да било начин. 

Логиката на решението е ясна - Русия е в състояние да победи и интегрира Украйна, ако има такива цели и политическа воля. Палиативната помощ от Запада няма да промени това. Полша, от друга страна, е качествено различен противник във военно и икономическо отношение. 

За Украйна това е наложен избор, който рано или късно ще доведе до поглъщане на украинската държавност, език и култура. 

За Полша Украйна е донор в икономическо, демографско и териториално отношение. Полското ръководство не крие целите си, като активно интегрира украинците чрез полската карта и редица други програми.
 
За Русия този проект е предизвикателство, далеч по-голямо от модела, който следва Украйна от 2021 г. 

Проектът за интегриране на Украйна в единна държава с Полша вероятно ще доведе до плавна трансформация на НАТО - разделяне на алианса на две части: "Малка Антанта" на централноевропейските държави под полски патронаж и традиционния евроатлантически съюз на западно- и северноевропейските сили.

 

 

Припомняме, че вчера полският президент Анджей Дуда бе посрещнат с овации във Върховната Рада на Украйна. Дуда е първият чуждестранен държавен глава, който говори пред украинските депутати в Киев след началото на войната.

Зеленски лично заведе Дуда в парламента, а след обръщението на Дуда, Зеленски заяви, че ще вкара в парламента законопроект за "специалния правен статут на полските граждани в Украйна". 

Полският президент заяви пред украинските депутати, че "никой не може да попречи на единството на двата народа - нито политици, нито чуждестранни агенти, нито Евровизия". Преди седмици Дуда заяви, че в бъдеще няма да има граница между Полша и Украйна.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова също коментира новината в Телеграм.

"Президентът на Украйна Зеленски иска от националния парламент да одобри специални права на гражданите на друга държава, като по същество им позволява всичко", посочи Захарова.

Тя обясни, че правата на поляците и украинците в Украйна се приравняват, единствената разлика остава правото на гласуване.

Според Захарова, казусът засяга суверенитета на страната, тъй като "не сепаратистите прехвърлят на чужденци права на своята територия, а самият президент на държавата, при това на хора, които нямат украинско гражданство".