Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че ако териториите бъдат върнати до границите, които са били до 24 февруари - началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, Руската федерация ще седне на масата за преговори. „Едва тогава ще бъде възможно да си говорим за освобождението на Крим и Донбас“, каза той в интервю за телевизия NOS.

„Украйна определено ще спечели тази война. Въпросът е на каква цена. Освен това е и въпрос за времето“, каза украинският президент.

Той подчерта, че за него победата ще бъде възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

Не мисля, че можем напълно да възстановим цялата си територия с военни средства. Ако решим да вървим по този начин, тогава ще загубим стотици хиляди човешки живота. Въпреки това знам, че всеки украинец иска да си върнем и Донбас, и Крим чрез военни средства. 

Мисля, че трябва поне да си върнем границите от преди 24-ти февруари. Едва след това можем да говорим за защита на нашата територия чрез дипломация“, така Зеленски очерта своя „план за победа“ над Русия.

Пентагонът разтърси света с тези разкрития за Путин и хода на военните действия

На въпрос дали това означава, че Украйна няма да може да „живее“, ако Крим и Донбас са в ръцете на Руската федерация, Зеленски отговори следното:

„Не, имам предвид друго. Можем да се бием с Руската федерация, но не до последния човек. Ако на тях не им пука, то на мен ми пука.

Не сме готови да отстъпим нито Крим, нито Донбас на Руската федерация. Никога няма да го направим“, подчерта президентът.

Според него руският президент Владимир Путин е изградил такава сила, при която освен него никой нищо не решава, „така че можете само да преговаряте с него“.

„Крайната цел е същата – да върнем мира в нашата държава“, каза Зеленски.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!