Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства официалното начало на преговорите за присъединяване на неговата страна към ЕС, като каза, че европейският проект е наистина завършен само с Украйна като негова част, предаде Ройтерс.

Той определи старта на процеса, който може да отнеме години, като "исторически" и обеща, че "нищо няма да ни отклони от пътя към обединена Европа".

"От днес имаме пълна увереност – Украйна със сигурност ще стане пълноправен член на Европейския съюз", посочи той във видеообръщение от Киев, публикувано в канала му в Telegram.

Според вицепремиера по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина страната ѝ ще стане член на ЕС до 2030 г. 

Тя каза това преди началото на първата междуправителствена конференция ЕС - Украйна в Люксембург, с която се слага началото на преговорите за членството в Общността.

"Трябва да се научим как да градим двустранните си отношения и затова инвестираме много в отношенията си с Унгария", каза тя в отговор на въпрос за ветото на държавата от Съюза.

"Днес празнуваме важна победа по пътя на Украйна към ЕС", каза във видеообръщение премиерът на страната Денис Шмигал. Той допълни, че това е и крачка към общата победа.

"Заедно ще победим и ще изградим безопасна, просперираща и силна Европа от Лисабон до Луганск", заяви Шмигал.