Човечеството трябва да се подготви за сериозен ответен удар през следващите няколко столетия от океаните и замръзналите зони на Земята. Това предупреждава голям доклад на ООН, достъп до който са получили от "Франс прес".

Нашият дългогодишен навик да изхвърляме в атмосферата затоплящия планетата въглероден диоксид (CO2) е породил множество последици, започвайки от необратимо покачване на морското равнище, се подчертава в "Специалния доклад" на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), най-авторитетната световна организация по темата, която обединява усилията на хиляди учени по света.

Дори при оптимистични сценарии, при които затоплянето е ограничено до два градуса по Целзий, на Земята вероятно ще има повече от 100 пъти увеличение на щетите, причинени от супербури, както и 280 млн. души, разселени заради покачването на морското равнище.

Покритите с лед или сняг райони на планетата, известни като криосфера, също са засегнати от затоплянето, предизвикано от човека, като ледените покривки намаляват с повече от 400 млрд. тона всяка година, а планински ледници, които са източник на прясна вода за около 1 млрд. души в Андите, Хималаите и другаде, са застрашени от изчезване.

Между 33 и 99 процента от вечната замръзналост в света също може да се разтопи до 2100 г., ако не се ограничат парниковите емисиите, което потенциално ще освободи въглеродна бомба от газове с парников ефект, констатират експертите.