ЕС изчерпва търпението си към Великобритания заради Брекзит, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише британският Independent.

В интервю за италианската държавна телевизия, Юнкер заяви, че би искал депутатите от Обединеното кралство да успеят да постигнат съгласие в следващите дни. „Имаме много търпение към нашите британски приятели, но то идва към своя край”, каза той пред RAI.

Председателят на комисията добави: „Досега знаем на какво британският парламент казва „не“, но не знаем на какво може да каже „да“.

Запитан дали може да е възможен втори референдум, Юнкер заяви, че това е въпрос изключително за британския народ. Няколко министри от призоваха Тереза Мей да се вслуша във волята на депутатите, ако успеят да се обединят около митническия съюз по време на втори кръг „показателни гласове“.

Министърът на отбраната Тобиас Елууд също сигнализира, че ще подкрепи някакъв план за митнически съюз при гласуванията. Въпреки, че има спекулации, че може да бъдат организирани общи избори, за да се стигне до пробив в безизходицата в парламента, повечето консерватори се противопоставят.

Алистър Бърт, който подаде оставка като министър на външните работи, след като гласува срещу споразумението на Тереза Мей, заяви, че не смята, че нови избори ще бъдат полезни.