Редакторът по европейските въпроси в БиБиСи Катя Адлър разкрива как евролидерите ще „кръстосат шпаги“ на срещата на 10 април в „разгорещен дебат“. Тогава те трябва да решат дали да дарят на Обединеното кралство удължаване на срока за Брекзит след 12 април, като Тереза Мей няма да присъства в залата, пише The Sunday Express, цитиран от "Фокус". След поредното парламентарно поражение за Тереза Мей, председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика спешно среща по Брекзит на 10 април, два дни преди Великобритания да реши какви са следващите стъпки, които трябва да направи.

Според Катя Адлър, ако в миналото ЕС е използвал страха от Брекзит без сделка за преговорите, сега лидерите в Брюксел смятат този сценарий като възможна перспектива. „Това е което чухме от Макрон, затова и той, и останалите лидери в момента действително са изправени пред въпроса дали има смисъл да отлагат Брекзит твърде дълго. Те внимателно огледаха разделенията и в парламента, и в кабинета, и в правителството и продължават да се питат дали Великобритания изобщо би могла да се обедини около идеята за Брекзит..”

Според еня това съвсем не означава, че ако Тереза Мей отиде в Брюксел на 10 април, евролидерите ще са готови на всяка цена да кажа „не“ на едно по-голямо удължаване на срока. „Но със сигурност, когато тя напусне залата, където заседават, във въздуха ще се усеща огромно напержение между останалите 27 държави, членки на ЕС не само за срока, но и за условията на този жест от страна на Брюксел. До 12 април Обединеното кралство трябва да намери решение как ще се движи нататък.

Според Макрон рискът от излизане без сделка на 12 април е съвсем реален: „В този момент трябва да решим какъв ще е графикът за прилагане на правилото без сделка и да ускорим последната фаза от подготовката.“ Според Ирландия само от Лондон зависи да реши дали ще напусне с конфликт Ес или ще си тръгне без скандал.Ирландският премиер Лео Варадкар твърди: „ След решението на депутатите, сега Кралството трябва да даде знак как планира да процедира, за да избегне сценария без сделка. Европейският съвет прие, че няма да отваря отново Споразумението по излизането на страната.“