Настоящият министър-председател на Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина, Желка Цвиянович спечели президентските избори в страната. Това са окончателните данни, обявени днес от Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина след преброяването на 100% от бюлетините, уточнява БГНЕС.

За Цвиянович, която е издигната от партията Съюз на независимите социалдемократи, са гласували 47,58% или 308 887 гласоподаватели, посочват от местната ЦИК. Нейният основен опонент Вукота Говедарица от движението Съюз в името на победата получава 42,96% или това прави 278 878 гласа. 

Досегашният президент на Република Сръбска бе Мирослав Додик. На всеобщите избори в Босна и Херцеговина на 7 октомври гражданите на федерацията избираха депутати и председатели на законодателните събрания, депутати в Парламентарната асамблея, а също така членове на главния държавен орган в страната – Президиума на Босна и Херцеговина. 

Жителите на Република Сръбска също така гласуваха за президент и двама вицепрезиденти. Изборният процес беше наблюдаван от 6424 наблюдатели, сред които 1500 чужденци. Сериозни нарушения не бяха регистрирани. 

Република Сръбска е една от двете автономии, които образуват Босна и Херцеговина съгласно Дейтънския мир, сложил край на кръвопролитната война /1992-1995 г./ между сърби, хървати и босненски мюсюлмани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!