На 19 януари съд в град Равалпинди, който се намира в Пакистан, осъди жена на обесване. Причината за това е богохулство.

Мюсюлманката използвала месинджъра на WhatsApp, за да публикува снимки, които обиждали пророка Мохамед, както и една от многото му съпруги, съобщава Ал Джазира.

Аника Атик, която е на 26 години, изпратила обидни материали на приятел в мрежата, използвайки WhatsApp. Има и информация, че момичето се е запознало със събеседника си в популярна мобилна игра. Обвинението срещу нея беше повдигнато в края на пролетта на 2020 г. Съдебната присъда казва, че карикатурите и съобщенията, изпращани от Атик, са непоносими за истинския мюсюлманин.

Жената до последно не призна вината си. Дори по време на последвалия процес, когато присъдата беше постановена, тя продължи да твърди, че е била умишлено въвлечена в религиозната дискусия от човека, с когото си кореспондирала. Аника Атик също твърдеше, че е искал да й отмъсти, след като тя му отказала интимност.

ООН предостави доказателства, че апелативните съдилища в Пакистан доста често отменят присъди, свързани с обвинения в богохулство. Струва си да се отбележи, че от 90-те години на миналия век в страната са убити най-малко 80 души, защото са обидили исляма.

Сред жертвите са не само обвинените в богохулство, но и техните близки, както и адвокати и дори съдия. Струва си да се обърне внимание на факта, че Пакистан е сред ислямските държави, в които богохулството се приравнява с най-тежките престъпления.

Член 295C от Наказателния кодекс на Пакистан гласи, че всеки, който под каквато и да е форма, пряко или косвено, обиди пророка Мохамед, ще бъде изправен пред смърт, доживотен затвор или огромна глоба.

Както показва многобройната практика, повечето съдилища, които се занимават с богохулството, завършват със смъртна присъда.

Превод: БЛИЦ