Потребителка в TikTok е заявила, че е открила по-естествена алтернатива на скъпата козметика... като използва спермата на приятел като крем за лице, информира "Метро".

Разказвайки историята на американката, изданието същевременно е помолило някои експерти да преценят дали си струва човек да опитва подобно нещо (или трябва да се избягва на всяка цена...).

Нюйоркчанката Кели Золански се вдъхновила да използва телесната течност, след като видяла видеоклип в интернет за това колко много "хранителни вещества и протеини" съдържа тя.Като самотно момиче, Кели нямала интимен приятел под ръка, който да ѝ осигури "запаси", затова помолила приятел. 

Досега момичето е използвала спермата само няколко дни, като я е смесвала с овлажняващия си крем. Тя признава, че при директна употреба на телесната течност кожата ѝ се "лющи" и затова смесването ѝ помага за по-гладкото нанасяне.Друга причина за смесването на спермата с овлажнител е, че тя "има странна миризма".

На публикувано в мрежата видео се вижда как 26-годишната жена поставя по кожата си спермата на приятеля си и коментира "озаряващия" ѝ ефект. Кели оставя сместа да изсъхне, след което я отмива.Видеото на Кели вече е събрало над 3,3 милиона гледания в TikTok, с повече от 299 300 харесвания и 11 800 коментара.

Тя казва: "Това е евтина, домашно приготвена алтернатива на скъпите марки" и отбелязва, че я съхранява в хладилника си, за да я запази свежа.Но има ли смисъл в това, което прави Кели?

Според Холи Симпсън, специалист по кожата и собственик на Our Skin Academy, на теория някои от компонентите на спермата могат да бъдат полезни за кожата.

"Спермата се състои от вода, плазма, и хранителни вещества, включително калций, цитрат, фруктоза, глюкоза, млечна киселина, магнезий, калий, протеини и цинк", казва тя пред "Метро".

"Някои от тях могат да бъдат полезни за кожата, особено цинкът, тъй като е доказано, че помага при колебания на мазнините и кожни инфекции.

Холи добавя обаче, че има едно "но". Въпреки тези компоненти, всъщност няма никакви клинични доказателства в подкрепа на използването на спермата върху лицата ни.

Тя също така е свързана с рискове от инфекции на пикочните пътища и полово предавани болести, които могат да се прехвърлят върху кожата. 

Специалистът по кожата Лора-Джо Самюълс е категорична, че използването на сперма върху кожата може да доведе до всякакви проблеми, сред които са и споменатите вече полово предавани болести".

Освен това тя добавя, че: "Много вероятно е да се появят инфекции на очите и кожни раздразнения, както и системна алергична реакция".

Превод и редакция: БЛИЦ