Доктор от клиника за репродуктивно здраве в Канада се оказа баща на над 200 деца, а скандалът за това, избухнал преди няколко години, приключи наскоро в съда, пише bg-voice.com. 

Историята започва отдавна, още през 90-те години на миналия век. Тогава Дан и Давина Диксън са на кръстопът след годините опити да имат дете. В крайна сметка посещават специалист по репродуктивно здраве, Давина забременява и през 1990 г. ражда момиченце, което кръщават Ребека.

В продължение на повече от две десетилетия семейство Диксън живее нормално и убедено, че Дан е биологичният баща на Ребека и те са едно съвсем обикновено семейство. През 2016 година обаче един ДНК тест разкрива, че 20-годишното вече момиче всъщност е биологична дъщеря на лекаря, който е помогнал на Давина да забременее – д-р Норман Баруин.

През 2016 г. семейство Диксън съдят Баруин, който по това време е ръководител на клиника за репродуктивно здраве в Канада. По време на съдебния процес се появяват още семейства, които твърдят, че са се сблъскали със същия проблем. Към момента над 200 души твърдят, че Баруин е използвал погрешна сперма – понякога собствената си – с която е извършвал изкуственото оплождане при минимум 100 свои пациентки.

Ребека и още 17 вече пораснали деца откриват чрез ДНК тестове, че лекарят е техният биологичен баща. Повече от 80 други младежи не знаят
кой е биологичният им баща, но откриват, че не е мъжът, който наричат „татко“ и който се грижи за тях.

Миналата седмица семейство Диксън постига съдебно споразумение с д-р Баруин, според което той дължи на бившите свои пациенти общо 10,7 милиона долара. Споразумението предстои да бъде одобрено във Върховния административен съд в Онтарио, съобщава webcafe.

Лекарят обаче не се е признал за виновен. Той твърди, че е приел споразумението, за да се спре с разхищаването на още време и пари в съдебния процес, и отказва да коментира случая пред The Washington Post.
 За Диксън историята започва да се разплита през февруари 2016 г. Тогава Давина Диксън вижда пост във Фейсбук, според който е крайно необичайно двама синеоки родители да имат дете с кафяви очи, а именно това е случаят в нейното семейство.

Тя решава да запише час при семейния им лекар, който предлага да направят ДНК тест. Тестът потвърждава подозрението на Давина, че съпругът й не е бащата на Ребека.

Младата жена е шокирана.
„Поглеждах се в огледалото и сякаш не виждах моето лице. Черти от лицето и тялото ми, които винаги съм харесвала, ми изглеждаха чужди. Абсолютно загубих представа коя съм“, споделя тя.

„Светът ми се обърна с краката нагоре“, добавя Дан Диксън. „Ребека е наше дете, но не е наше дете Тя е, но не е. И това прави всичко различно“, казва той.
Докато семейството започва да разследва какво се е случило, и тримата започват да забелязват, че Ребека носи доста от физическите черти на д-р Баруин. Те просто не могат да премълчат очевидното: тя прилича на него.

Самата Ребека се свързва чрез Facebook с друго младо момиче, което е било заченато в същата клиника в Отава: Кат Палмър. По това време Палмър вече е проследила корените си до д-р Баруин и го е склонила да си направи ДНК тест, който потвърдил, че той е баща й. Лекарят признава, че е използвал собствената си сперма, за да тества дали спермограмите, които изработва, дават точни резултати. В последвали имейли към семейство Палмър той твърди, че е станало объркване и грешката не е била умишлена.

Междувременно Ребека и Кат си правят последващи ДНК тестове, които потвърждават, че двете са полусестри с общ баща.

През 2019 г. канадските здравни власти лишават д-р Баруин от лиценза му. Toй е осъден да плати 8,619 долара глоба, но властите не спират дотам и назначават опитен акушер-гинеколог, който се занимава с репродуктивна медицина, да разрови допълнително случая. Назначеният гинеколог докладва, че д-р Баруин е допуснал „вреда, която е можело да бъде избегната“, когато е оплодил десетки жени с грешната сперма, понякога своята собствена.

Адвокатът, който представлява семейство Диксън, Питър Кронин, изчислява, че между 1973-а и 2012 г. Барвин е „осеменил“ близо 500 пациентки, които са забременели успешно и са родили здрави деца.

След приключването на делото срещу Баруин хората, които имат ДНК доказателство, че детето им не е биологично поколение на бащата ще получат по 40,160 долара.

Мъжете, които са дали на лекаря спермата си за съхранение, а тя е била използвана за създаване на поколение без тяхното знание и съгласие, могат да получат до 20,080 долара обезщетение. А „децата на Баруин“ ще вземат по 32,130 долара.

В изявление пред медиите адвокатът Кронин нарича споразумението „безпрецедентно“, но след този случай започват да излизат новини за други специалисти по репродуктивно здраве, които са допускали подобни грешки.

Преди две години десетки семейства в Лас Вегас обвиниха експерт по репродуктивна медицина, който някога е бил носител на титлата „лекар на годината“, че тайно е „оплодил“ свои пациентки със собствената си сперма, докато са се лекували от инфертилитет в неговата болница. Историята беше екранизирана в документалния филм на HBO „Baby God“, който бе пуснат в платформата миналата година.

Подобен случай има и в Ню Йорк от 1983 г.