Над 100 френски актриси, певици, писателки и режисьорки отправиха молба към френските власти спешно да приемат план за действия, които да спрат насилието срещу жени. "Всяка втора жена е ставала обект на сексуално насилие", се изтъква в посланието, изпратено вече и до президента Еманюел Макрон.
Според проучване на центъра "Одокса", цитирано от ДПА, 53 на сто от жените във Франция поне веднъж са ставали жертви на сексуално насилие.

Авторите призовават властите на Франция "незабавно да приемат спешен план за действия, за да реагират оперативно на тази сериозна криза". Сред подписалите документа са певицата Имани, кинорежисьорката Лиза Азуелос, актрисата Анна Муглалис и др.

Инициаторите на петицията предлагат на президента да разгледа ред предложения в сферата на държавната политика на Франция за борба против насилието. Според тях в страната трябва например да се осъществи кампания, целяща да информира населението за проблема с насилието спрямо жени, също и да бъде въведен задължителен инструктаж по работните места във връзка с евентуалния сексуален тормоз.

Предложено е също Франция да увеличи държавните дотации за сдруженията, които подпомагат жените жертви на насилие.

Обръщението е разработено на фона на октомврийския скандал с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, който според вестник "Ню Йорк таймс" близо 30 години е правил неподходящи опити за сближаване със служителки на компании, където е работел, обещавайки в замяна да им съдейства в кариерата.

Миналия месец президентът на Франция съобщи, че от Уайнстийн ще бъде отнет орденът на Почетния легион, който му е бил връчен през 2012 г. от тогавашния президент Никола Саркози за участие в създаването на френския филм "Артистът" с режисьор Мишел Азанависиюс.