Президентът на САЩ Доналд Тръмп стана втори в списъка на финалистите за „Човек на годината” в класацията на Time. Това съобщи по време на шоуто Today по телевизионния канал NBC главният редактор на списанието Едуард Фелсентъл. Третото място бе заето от председателя на КНР Си Цзинпин.

По-рано Time посочи като „Човек на годината” жените от т. нар. група Silence Breakers, които първи имаха смелостта да разкажат за сексуален тормоз. Сред тях са актрисата Ашли Джъд, певицата Тейлър Суифт и бившият инженер на компанията Uber Сюзън Фулър. Тяхна съвместна снимка се появи на корицата на списание Time.

Тази година се появи движението Me Too, участниците в което разказват за това как са били подлагани на сексуален тормоз. То се зароди, след като The New York Times публикува разследване за множество такива случаи, в които е бил замесен знаменитият продуцент Харви Уейнстийн.

Наградата на Time за „Човек на годината” се определя ежегодно от 1927-ма година. До 1950-та за лауреати бяха избирани конкретни личности, но по-късно с това звание бяха удостоявани и абстрактни персонажи.
 
Превод БЛИЦ