Японският гигантски стършел от Азия, който унищожава пчелите и чието ужилване разяжда човешката плът, е открит в Ню Йорк и Вашингтон. 

Това е първият път, в който в региона е засечено това насекомо, съобщава Вашингтонския държавен департамент на земеделието. 

Ужасяващите стършели достигат 2 инча дължина и са били забелязани на 8 декември от жител на Блейн, Вашингтон.

Той разказва, че видял насекомото да лети около хранилката на колибри, според съобщение на WSDA. 

По-късно ентомолозите открили насекомото мъртво и потвърдили, че се касае за японски гигантски стършел (Vespa mandarinia) - най-големият по рода си. Това е доста необичайна находка. Огромното насекомо не само идва от Азия, но обикновено остава неактивно през зимните месеци. Най-вероятно стършелът е долетял от Канада, където тези насекоми се превърнаха в бич, заяви говорителят на отдела Крис МакГан пред CNN. Ентомологичният нашественик е в състояние да унищожи местните кошери.

Само един стършел може да убие 40 пчели за по-малко от минута - този „талант“ беше демонстриран в ужасно видео от 2012 г., когато само 30 стършела успяха да убият 30 хиляди пчели в Япония. 

И за разлика от японските пчели, които имат естествени начини за предпазване от нашественици, пчелите, които се срещат в Европа и САЩ, нямат такива защитни механизми срещу стършели. 

Обикновено стършелите не проявяват агресия към хората, според WSDA. Въпреки това, ужилването на японски гигантски стършел може да навреди на човешката тъкан.

Ужилените са разказали, че болката била ужасна, все едно „горещ пирон се вкарва в крака им“, казва ентомолог от Токио пред списание Smithsonian Magazine. 

И през 2013 г., за 3 месеца в Китай, рояк от гигантски стършели уби 19 души. 

Превод БЛИЦ