Десетки паркове и градини в мегаполиса Истанбул тези дни приличат на огромни цветни килими или на огромна дъга във всичките й цветове заради цъфналите лалета, зюмбюли, нарциси и теменужки.

Сред тях най-силно впечатление правят лалетата, които са цветната емблема на града край Босфора.

Около 7,5 милиона вида са засадени специално за празника на лалетата, който започва днес, съобщиха от Дирекцията за паркове, градини и зелени площи на истанбулската голяма община.

Фестивалът на лалетата е традиция, която се корени  във  времето на Османската империя.

Фестът, който жителите на Истанбул популярно наричат ”шоу на лалетата“,  всяка  година привлича не само жителите на мегаполиса, но и много любители от страната и от чужбина.

Представления на открито, концерти, работилници за мрамориране на хартия, калиграфия, производство на стъкло и рисуване, музикални изпълнения  са част от инициативите на феста.

За учениците, които са в пролетна ваканция, са подготвени специални програми, включващи конкурси, турнири, спортни състезания и др.

Лалето е  емблема не само на Истанбул, но и на Турция още от Османската епоха. ”Лале деври” се нарича епохата, в която бележи възход развитието на  изкуството, литературата и културата в Османската империя, с които се отваря и към Запада.

Лалетата се засаждат в определен ред, като редовете следват един след друг, започвайки от най-ранните сортове и така Истанбул цъфти цял месец.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук