От 25 февруари жителите на Чехия ще бъдат длъжни задължително да носят или респиратори, или наномаска, или две медицински маски наведнъж на многолюдни места.

Както е съобщил министърът на здравеопазването на страната Ян Блатни, това се дължи на разпространението на британския щам коронавирус. Новото изискване ще се прилага по-специално за магазини, болници, градски транспорт и спирки.

"На всички тези места гражданите ще трябва да носят респиратор тип FFP2, или наномаска, или две хирургически маски едновременно", казал е Блатни.

Според неговите думи, кабинетът все още не е разглеждал въпроса за паричното обезщетение за социално слабите. Икономистите изчисляват, че респираторите, повечето от които са за еднократна употреба, могат да струват на семейство от четирима души 2000 чешки крони (около 93 долара) на месец.

През последните дни, след новината за намерението на правителството да въведе задължително носене на респиратори, те се изкупуват както в аптеките, така и в магазините всеки ден още до обяд.Най-евтините респиратори са почти напълно разпродадени в онлайн магазините.

Лекарите се опасяват, че много хора, в името на икономията, ще използват един респиратор за дълго време, което на практика ще го превърне в допълнителен източник на инфекция.

В Чехия е въведен извънреден режим, комендантски час е в сила от 21.00 до 5.00. Три области - Хеб и Соколов на запад и Трутнов на изток - са затворени за влизане и излизане - там броят на пациентите с COVID-19 е три до четири пъти по-висок от средния за страната.

Превод и редакция: БЛИЦ