Британски медии публикуват подробности за двата мистериозни смъртни случаи на британски наемници в Украйна.

Става въпрос за Даниел Бърк и Джордан Чадуик, който беше открит във водоем с ръце, вързани на гърба.

Както пише BBC, тялото на Бърк е намерено далеч от фронтовата линия - в Запорожие. Тоест той не е загинал в битка, а е бил убит умишлено в тила.

Бърк е прекарал осем месеца в затвор във Великобритания през 2019 г. по обвинения в тероризъм, след като пътува до Сирия, за да се бие с кюрдите срещу "Ислямска държава". Всички обвинения срещу него бяха свалени през 2020 г.

The Times пише, че Бърк не е бил виждан от 11 август, когато камерите за наблюдение са го запечатали да напуска Запорожие в зелено Mitsubishi L200. Заедно с него в колата е австралийско-ливанският боец ​​Нурин Абделфатах с позивна „Адам“, член на чуждестранната щурмова група на 47-а бригада „Магура“, воюваща в запорожското направление.

„Адам“ казва, че се е разделил с Бърк в дома му и оттогава не го е виждал.

Бърк воюва в подразделението "Черните ангели", както писа британският вестник Telegraph още през лятото на 2022 г. След това той се бие с други британци в Херсонско направление.

Описвайки една операция, при която Бърк и неговият екип са унищожили руски танк, изданието пише: „Това вероятно е първата водена от Великобритания атака срещу руските сили в тази част на света след Кримската война през 1850 г.“

The Times пише, че "Черните ангели" не са имали официален договор с украинските въоръжени сили и тяхната роля в боевете е била „минимална“.

Освен това авторът на статията, Андрю Лойд, дава да се разбере, че причината за смъртта на Бърк може да се крие в „токсична комбинация от насилие, алкохол, оръжия и пари“.

Изданието цитира думите на неназован чуждестранен доброволец в Украйна: „Тук губиш всякаква нормалност. Лошите неща се случват на корумпирани места. Тук не трябва да разчитате на защита. Въртят се много пари, има много жестоки хора и много оръжия. Ако вземете пари от неподходящите хора или неподходящите хора не ви харесват, е много лесно да изчезнете.

Що се отнася до втория британец, Джордан Чадуик, според Daily Telegraph, анализът разкрива несъответствие между водата в белите му дробове и водата, в която е открито тялото му.

Тоест е удавен някъде другаде и след това е хвърлен в септична яма близо до Бахмут. Чадуик е починал още през юни.

The Telegraph представя две версии за смъртта му: че е бил застрелян по време на дребен спор, или може би удавен по време на церемония по посвещаване, която се е объркала. Твърди се, че тази церемония е била измислена от колега доброволец, който преди това е служил в британските специални сили.

Daily Mail пише, че и двамата британци „може да са били убити от други бойци на чуждестранния легион след „спор за пари“. Говорим за така наречените дарения, които са получавали техните звена и те лично.

Според една от версиите на разследването може да става въпрос за убийство заради грабеж, тъй като британецът се похвалил, че получава средства от чужбина, чийто размер достига до 8 хиляди долара на месец.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук