Полицията в Хонконг оправда действията си обясни защо не е защитила влак, пълен с протестиращи срещу правителството, от атаката на гангстерите от прочутата мафиотска мрежа на триадите, съобщава „Ройтерс“.
 
Нападението е станало в нощта на ожесточените протести в автономния град със специален статут, които още повече ожесточиха политическа криза и напрежението с Пекин.
 
 
В неделя през нощта мъже с бели тениски, някои въоръжени с палки, нахлули в малка селска гара и потрошили влака и нападнали пътниците. Някои от тях успели да заснемат случилото се.
 
Свидетели разказват, че те нападали предимно пътници с черни ризи, които присъствали на антиправителствения марш, при който представителството на Китай в Хонконг беше обкръжено и се стигна до сблъсъци с полицията.
 
 
Потърпевшите обвиняват полицията за слабата ѝ реакция. Униформените се появили чак след час.
 
22-годишен очевидец разказва как хората бягали панически от влака, въпреки че се разпространила мълвата, че гангстерите нападат хора и на улицата. „Хората започнаха да бягат във всички посоки, само за да избегнат гангстерите“, посочва той.
 
Тази нощ за пореден път се стигна до ожесточени схватки между полиция и протестиращи в Хонконг заради закона, позволяващ на обвиняеми от града да бъдат екстрадирани и съдени във вътрешността на Китай. Според местните жители, това ограничава юридическата самостоятелност на Хонконг.
 
 
Наложи се полицията да използва гумени куршуми и сълзотворен газ в покрайнините на финансовия квартал на мегаполиса, след като  протестиращи бяха обкръжили сградата на китайското представителство.
 
Превод и редакция: БЛИЦ