Трупът на кит, дълъг почти 14 м, беше изхвърлен на един от най-посещаваните плажове на о-в Бали, съобщи АФП.

Местната агенция по опазване на природата се опитва да установи причините за смъртта на гигантското животно, намерено край балнеокурорта Семиняк, в южната част на острова, на плажа Бату Белиг.

Към кита са се стекли любопитни, но са били прогонени от силната миризма. Заради нея властите бързо са го погребали.

През юли десет кита бяха намерени на друг плаж на индонезийските Източни Малки Зондски острови. Местните жители успяха да спасят единия от тях, като го върнаха във водата.

Китовете понякога попадат в неподходящи течения или остават блокирани заради коралови рифове.

На другия край на света - в Италия също е изплувало тяло на кит. 

Италианската брегова охрана откри труп на 70-тонен кит край бреговете на Соренто, съобщава Ройтерс. Тялото на бозайника било открито, след като бебе кит ги отвело до него.

Трупът бил открит още на 17 януари, след като водолази на бреговата охрана забелязали бебе кит, което изглеждало стресирано и притеснено. Те го последвали и така то ги отвело до тялото на големия кит. Не е ясно дали бозайникът е роднина на бебето.

Тялото на кита било издърпано по-близо до брега на Соренто, където бреговата охрана е започнала операция по изваждането му от водата. На китът ще бъде направен аутопсия, която да установи причината за смъртта, а скелетът му ще бъде изложен в местен музей.

Това е най-големият кит, откриван някога в Средиземно море.

Бреговата охрана продължава да наблюдава водите около Соренто за бебето кит.