Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев в специално изявление след провелия се днес референдум за името на страната, съобщава БГНЕС.

Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС, каза още македонският премиер.

Той подчерта, че днес се е провел мирен и демократичен референдум. „Гражданите гласуваха свободно и достойно. Всеки гражданин гласува по собствено желание. Волята на гражданите е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Заев.

Премиерът на Македония очаква, че голямото мнозинство от гражданите са гласували за европейска и евроатлантическа Македония. Според него сега волята на гражданите от този консултативен референдум трябва да бъде реализирана от политиците. Заев обеща да насърчи процесите за евроатлантическата интеграция на Македония. Македонският премиер обеща да даде пресконференция след около два часа, на която да отговори на всички журналистически въпроси и да даде най-новите данни за броя на гласувалите.

В Република Македония днес се провежда референдум, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум. 

Междувременно пред сградата на македонския парламент са започнали да се събират привържениците на движението „Бойкотирам“, които се готвят да празнуват, съобщава "Фокус", позовавайки се на местна медия. На булеварда пред народното събрание вече е издигната ораторска трибуна, заради което е блокиран транспорта, а може да се забележи и засилено полицейско присъствие, отбелязва още изданието.
 

Изборният ден в страната приключи в 19:00 часа местно време.  По последните данни на Държавната избирателна комисия, избирателната активност половин час преди края на изборния ден е 34,09%.  Най-висока избирателна активност към 18:30 е регистрирана в община Сарай, където от правото си на глас са се възползвали 65,59% от избирателите. В Аеродром явката е 37,8%, в Арачиново – 49%, Битоля – 32%, Дойран и Карпош по 42% и Липково 54,08%.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ  В БЛИЦ