Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се обяви в събота за нови правила в интернет. Според него, нови мерки в глобален мащаб трябва да регулират насилието и речта на омраза, предаде "Блумбърг".


Също така изборите и поверителността трябва да подлежат на регулации в мрежата. Милиардерът каза също така, че ще бъде добре за интернет, ако повече държави приемат правила като Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз като обща рамка.

По думите му, за целта трябва да се определи какво точно е терористична пропаганда, реч на омразата и техните прояви да се преследват.

Ние носим отговорност и непрекъснато преразглеждаме политиката си, за да отстраним онова, което обществеността не одобрява, декларира той.

Припомняме, че социалните мрежи бяха остро критикувани както за изтичането на лични данни, така и за съдържанието, което предлагаха доскоро. Затова ръководството им бе принудено да наложи цензува срещу излъчването на клипове с насилие и речта на омразата.

Facebook обмисля да ограничи видеата предавани на живо (live-streaming), след като платформата бе използвана по време на нападения над две джамии в Нова Зеландия. Главният оперативен директор Шерил Сандбергкоментира по-рано, че компанията се съгласява с призивите, че "трябва да направи повече", съобщава БиБиСи.

Петдесет души бяха убити в стрелбите в Крайстчърч, а оригиналното видео на атаката бе видяно 4000 пъти, преди да бъде премахнато. Междувременно, Нова Зеландия реши да преразгледа "неадекватните" закони за речта на омразата.

Министърът на правосъдието Андрю Литъл обясни, че сегашните закони не се занимават с "злонамерниете и омразни неща, които виждаме онлайн", и че правителството и Комисията по правата на човека ще представят на предложения до края на годината.