Италианският астронавт Саманта Кристофорети стана първият човек в Космоса отпил от чаша прясно кафе, приготвено с новоинсталираната на борда на Международната космическа станция (МКС) еспресо машина.
Уредът пристигна в орбиталната станция на борда на товарния модул SpaceX Dragon миналия месец. Това е първата кафе машина, разработена за условия на микрогравитация. &bdquo;Това е малка стъпка за една жена и гигантски скок за кафето&quot;, пошегува се американският астронавт Скот Кели, перефразирайки първите думи на Нийл Армстронг при стъпването му на Луната.<br /> <br /> Кристофорети и Кели са инсталирали кафе машината в стената на МКС до масата за хранене през свободното си време. Уредът с размери на микровълнова фурна работи с капсули и освен кафе може да проготвя и топъл шоколад, чай и бульони. <br /> <br /> Разработена от Lavazza и компанията Argotec, която доставя космическа храна за астронавтите, машината е замислена като нещо повече от обикновен уред. Освен че ще допринесе за психическото благосъстояние на екипажа и ще увеличи разнообразието от напитки на борда, кафе машината ще помогне и за изследването на динамиката на флуидите в Космоса.<br /> <br /> &bdquo;Приготвянето на кафе в Космоса не е лесно&quot;, посочват представители на Argotec. &bdquo;Това е първата кафе машина с капсули, която е в състояние да функционира при суровите условия в Космоса, където принципите, определящи динамиката на течностите и смесите са напълно различни от тези на Земята&quot;.<br /> <br /> За да изпие кафето си, Кристофорети е използвала специално проектирана чаша за нулева гравитация. Пластмасовата, триизмерно принтирана чаша използва повърхностното напрежение и други свойства на флуидите, за да контролира течността. Конструкцията е базирана на предишна версия на чаша за кафе, изборетена от астронавта Дон Петит по време на мисията му на борда на МКС през 2008 година. /БЛИЦ<br />