Екипът от холандски учени, който създаде първото кюфте за бургер в лаборатория, се надява да започне да продава продукта си след пет години, пише BBC News. Изследователите са основали компания, чиято цел е да направи месото по-вкусно и по-евтино. Те създадоха прототип, струващ 215 хиляди британски лири, който беше сготвен и изяден в Лондон преди две години.
Ръководителят на компанията Петер Верстрате разкрива плановете си пред ВВС преди симпозиум, посветен на разработването&nbsp;на технологията. <br /> <br /> &ldquo;Чувствам се изключително&nbsp;развълнуван от перспективата този продукт да&nbsp;се продава.&nbsp;Уверен съм, че когато бъде предложен като&nbsp;алтернатива на месото, все по-голям брой хора&nbsp;ще го купуват по етични причини.<br /> <br /> Изкуствено&nbsp;отгледаният бургер е създаден от проф. Марк&nbsp;Пост в лабораторията му в Маастрихтския&nbsp;университет.<br /> <br /> &ldquo;Сигурен съм, че ще стъпим на пазара след&nbsp;пет години&rdquo;, казва той. По думите му като начало синтетичното месо ще се предлага като&nbsp;ексклузивен продукт, който се поръчва, а ще се&nbsp;появи по рафтовете на магазините, когато търсенето се увеличи и цените паднат.<br /> <br /> Бургерът е направен от стволови клетки.&nbsp;Повечето изследователи, работещи в тази област, се опитват да отгледат човешка тъкан за<br /> трансплантация. Проф. Прост обаче е отгледал&nbsp;мускул и мастна тъкан за бургера си.&nbsp;/БЛИЦ