През последните години между Русия и САЩ прехвърчаха и продължават да прехвърчат искри. На картата няма изгледи за директен въоръжен конфликт, но отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война.
The National Interest представи 10-те най-смъртоносни оръжия, които двете армии биха използвали при започване на война. Изданието посочва кои са стратегическите козове и на двете страни.

Сайтът пише, че продължаващият конфликт в Украйна е разпалил страстите, но едва ли американците ще искат да влязат в пряк дуел срещу Русия, която в момента като потенциал се различава от СССР и потенциала от отминалите десетилетия.

Нека първо погледнем кои са оръжията, които биха използвали руснаците. 

На първо място е многоцелевият изтребител Су-35. Самолетът е истинска гордост в арсенала на руските военновъздушни сили. Той е предназначен за завоюване на превъзходство по въздух с голям радиус на действие. Су-35 е изключително маневрен и подходящ за различен вид операции.

Руснаците трябва да бъдат подготвени и за морски битки. Подводниците от клас „Амур“ дават самочувствие на руснаците. Те са въоръжени с ядрени глави. В сравнение със своите предшественици, те са много по-тихи и по-добре въоръжени.

Т-90 пък ще бъде използван по земя от руснаците. Бойният танк е на въоръжение от 1993 година и е смятан за основния в армията на Москва. Танкът е използван и от военнослужещите на Индия, Алжир, Азербайджан, Туркменистан и Уганда.

Впечатление в руската военна мощ прави П-800 „Оникс“. Свръхзвуковата ракета може да бъде изстреляна от кораби, подводници и от наземни системи. Обсегът й е близо 300 километра, с което превъзхожда американските ракети от този тип. Няколко страни вече изразиха желание да притежават „Оникс“ в арсенала си.

На въоръжение в руските военноморски сили е и торпедото „53-56“. Експертите посочват, че торпедата са голяма заплаха за US корабите. Техните сензори са изключително модерни, а прецизното самонасочване буди тревога в американския флот. Освен това „53-56“ игнорира примамките, пуснати от вражеските кораби, и се насочва директно към зададената цел.

В технологично отношение САЩ също се развиват. 

Военните потенциал на американските е огромен, а пет от техните оръжия също респектират противника.

На първо място са подводниците от клас „Охайо“. Това са американски стратегически атомни подводници от трето поколение. В 68% от времето те са в открито море и са основен коз на военноморските сили на страната. Подводниците могат да достигнат скорост от близо 50 км/ч и да носят десетки ядрени бойни глави.

По въздух американците – при въоръжен конфликт – ще се надяват да придобият преимущество със своя стелт бомбардировач Б-2. Самолетът може да прелети близо 10 000 км без презареждане, а дизайнът и системите му го правят труден за проследяване от вражеските радари. Интересно е, че последните модификации на Б-2с му позволяват той да получи директна заповед от президента на Щатите. Бомбардировачът е въоръжен и с ядрени глави.

Няма как да минем и без Ф-22. Изтребителят може да бъде използван за различни цели от американските ВВС, включително атака и разузнаване. Изтребителят съчетава стелт технология и висока маневреност.

Противоракетната отбрана ще играе ключова роля в американската военна стратегия. По-голямата част от ядрения арсенал на руснаците е на балистични ракети, поради което САЩ се нуждаят от системи за противоракетна отбрана, които да защитят страната.

Петият най-силен коз в ръцете на американците са техните съюзници. Ако Русия нападне САЩ, тя не напада само тях, но и всички страни от НАТО. Въпреки че Вашингтон е движещата и най-голяма сила в алианса, техните съюзници могат да осигурят нужната подкрепа за справяне с врага. Изключвайки Китай, Индия и Бразилия, по-големите световни военни сили са съюзници на САЩ. В това число влизат Германия, Франция и Великобритания.

Източник: fakti.bg