Медицински експерти бият тревога за нова фрапираща тенденция в социалната мрежа TikTok, в която хора се удрят сами по лицето с чукове. Твърди се, че те вършат това с надеждата, че това ще ги направи по-привлекателни.

Идеята зад така нареченото „разбиване на кости“ е, че хората удрят лицата си с чукове, бутилки, тежести или други предмети, за да счупят костите си с надеждата да променят структурата на лицето си.

Теорията зад страшната тенденция е, че лицевите костици ще заздравеят в по-желана форма, след като бъдат счупени или пукнати.

Но няма доказателства, че има и капка истина в подобни твърдения. А експертите са категорични, че това е изключително опасно и има голям шанс да има сериозни здравословни последствия.

Д-р Прем Трипати, пластичен хирург в Сан Франциско, коментира темата във видео в TikTok.

„Честно казано никога не съм мислил, че ще трябва да кажа това, но моля, не чупете умишлено костите на лицето си“, призовава той.

Лекарят разяснява, че ако „разместите тези кости и след това те трябва да зараснат сами“, това може да завърши с фрактура и неправилно срастване. Може да има сериозни здравословни усложнения, които да оставят предприелите подобно безумно действие обезобразени, защото „костите не са зараснали правилно“.

Въпреки опасностите от тенденцията, видеоклиповете с фразата „урок за разбиване на кости“ вече са събрали 364 милиона гледания в TikTok.

@themacso #bonesmashing #mewing #remodelaciónósea #fitness #armonía #físico #physique #bodytransformation #challenge #tutuca #inteligencia #ia #chatgpt #bones #gym #hypertrophy #hipertrofia ♬ son original - The MacSo

Обосновката на тиктокърите за странната практика вероятно е свързана с теория на Юлиус Волф, създадена от немския анатом и хирург през 1800 г.

В своята теза той твърди, че костите не "са неодушевени структури. Те постоянно се променят, тъй като старата или увредена костна тъкан се реабсорбира и замества с нова кост".

Прилагането на сила или физически стрес върху костите може да увеличи скоростта, с която протича този процес на регенерация, и да ви даде по-твърди и по-дебели кости, пише "Дейли Мейл".

Това е една от причините, поради които физическата активност, особено упражненията за вдигане на тежести, може да помогне за подобряване на здравината на костите. Но има огромна разлика между влиянието върху костите, която идва от спортуване с тежести, и ударите в лицето с тъп предмет.

Освен това, разсъжденията на Волф  опростяват процесите, които стоят зад възстановяването тялото. Има много други фактори, които допринасят за костната плътност, като храненето и нивата на хормоните.

Въпреки че костите заздравяват след фрактура, не е гарантирано, че ще зараснат правилно или по начин, който дава на хората визията, на която са се надявали.

Счупването на костите крие риск от увреждане на меките тъкани, съединителната тъкан или очите ви, което може да бъде трайно наранено. Може също да възникнат кървене и лезии, които могат да се инфектират.

Докато по-голямата част от хората, които говорят за практиката, изглежда са мъже, жените средно имат по-малки и по-тънки кости от своите мъже, което означава, че са изложени на още по-голям риск да се наранят случайно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук