Съвсем наскоро руснаците сами свалиха четири самолета (два изтребителя и два хеликоптера) в района на Брянск на 13 май.

Това мнение изрази полковникът от СБУ, депутатът Роман Костенко, като отбеляза, че самият факт на падането на руски самолети е добър факт, съобщава УНИАН.

"Самата Русия продължава да се демилитаризира. Задачата на "специалната операция" върви по план. Може ли това да продължи? Разбира се", каза той.

Костенко също предположи, че един от хеликоптерите Ми-8 може да е бил свален от зенитно-ракетен комплекс:

"Най-вероятно той наистина е бил свален от противовъздушна ракетна система или е имало някакъв вид експлозия, която може да е била планирана. Никога не съм виждал двигател на самолет да експлодира просто така."

Според чуждите медии на 13 май в района на Брянск са паднали два хеликоптера Ми-8, както и два изтребителя-бомбардировача Су-34 и Су-35.

Коментирайки тази авиационна катастрофа в района на Брянск, военно-политическият експерт Коваленко отбеляза, че загубата на Су-34 и Су-35 е най-трудно възстановимата за руския въздушен флот.

А руският терорист Игор Стрелков (Гиркин) неочаквано похвали украинската ПВО, която уж стои зад самолетната катастрофа в района на Брянск.

В светлината на активните операции в зоната на НВО Русия възнамерява да засили възможностите си за поддръжка от въздуха. За целта се планира да се създаде специална авиационна група, която получи кодовото наименование „Буря“. Това звено, според данните, ще бъде предназначено за решаване на задачи от особено значение, пишат чуждестранните агенции.

Това нововъведение във военната структура на страната може да се превърне в истинска гръмотевична буря за врага, тъй като по размер новата група ще бъде сравнима с пълноценен авиационен полк. 

Според източници „Буря“ ще се състои от три ескадрили с различно предназначение: Су-34, Су-24 и ударни хеликоптери. Това подразделение ще бъде комплектувано от най-добрите пилоти доброволци от действащите военнослужещи и ветерани. 

Решението за създаване на „Буря“ е продиктувано от увеличения брой задачи за бомбардировъчната авиация в рамките на "операцията". В същото време, предвид технологичния прогрес и активното производство на съвременни боеприпаси, беше необходимо да се създаде единица, способна да използва тези ресурси възможно най-ефективно.

Подчертава се, че основният акцент ще бъде поставен върху масираното използване на авиобомби, които се считат за едно от най-ефективните средства за поразяване в съвременната война. Благодарение на универсалните модули за планиране и коригиране дори старите съветски бомби могат да бъдат превърнати в прецизни оръжия, способни да поразяват цели извън обсега на врага.

Интересното е, че новото звено най-вероятно ще има специална командна верига, в която управлението и поставянето на задачи ще се извършват не само от висшестоящите началници на авиацията, но и от висшето ръководство на Генералния щаб и Министерството на отбраната. Това, разбира се, подчертава особеното значение на това подразделение в цялостната структура на въоръжените сили.

Руските войски нанесоха удар по пункт за временна дислокация на националния батальон "Азов". Това съобщи ръководителят на пресцентъра на група "Юг" Вадим Астафиев, цитиран от чуждестранни медии.

Корабли, которые примут участие в праздновании юбилея ЮВО, 30 апреля войдут  в устье Дона | ROSTOF.RU

„В Александро-Калиновското оперативно направление стрелците от Южната група войски нанесоха огневи удар по пункта за временно дислокиране на националистическия батальон „Азов“. Унищожени бяха четири автомобила“, каза Астафьев, чиито думи са цитирани в телеграм канала на руското министерство на отбраната.

Той също така добави, че стрелците от група „Юг“ са поразили струпването на жива сила на 81-ва аеромобилна бригада на Въоръжените сили на Украйна и склад за боеприпаси. Освен това с контрабатареен удар бяха унищожени 120-мм минохвъргачка и две вражески бронирани машини.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че три бригади от Въоръжените сили на Украйна са ударили едновременно военните. В Краснолиманско направление системата за противовъздушна отбрана Бук-М3 ликвидира украински самолет Су-27, както и две ракети HIMARS.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук