Руските Въздушнодесантни войски хвърлиха още подкрепления резерви в мощно нападение при Бахмут, опитвайки се да затворят котела, предават световните информационни агенции.

Украински военни анализатори съобщават снощи: „Ситуацията е много тежка. Противникът иска да пробие Ивановское - затова той хвърли повечето от наличните резерви там (главно десант). За съжаление, руснаците напредват и в областта на ж.п. линията“ (по други информации тя вече е превзета)

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна по-рано заяви, че руските сили продължават настъплението си в центъра на града и се опитват да го обкръжат от север и юг, щурмувайки Богдановка и Ивановское.

Ежедневно в този район руските войски извършват до 50 щурмови действия и над 500 атаки с целия набор от оръжия.

Русия обяви, че напредва в западната част на Бахмут, за да превземе този град, който е епицентър на ожесточени сражения от няколко месеца, предаде и Франс прес.

"Щурмови групи на групата "Вагнер" водят високоинтензивни военни операции, за да превземат квартали в западната част на Артьомовск (съветското име на Бахмут, което Москва използва)", заяви руското министерство на отбраната.

Според украински военен, напуснал Бахмут преди седмица и свързал се днес с Франс прес, позиции са били изгубени в града и е невъзможно да бъдат евакуирани или изтеглени украинските сили оттам. Ситуацията е много трудна, допълва той. Дори и Украйна да изпраща в зоната все още "свежи хора", то "Бахмут ще падне за по-малко от месец", казва украинският военен, чието име не се съобщава.

Междувременно в Славянск, град в Източна Украйна, който се очаква да бъде атакуван след Бахмут, при руски удар по жилищна сграда загинаха най-малко  8 души, а най-малко 21 души бяха ранени.

Това предаде Франс прес, като се позова на местния областен управител Павло Кириленко. Под отломките на сградата обаче има и затрупани. Оттам е било извадено живо дете на две годинки, но то е починало от раните си по-късно.

Кириленко уточни, че руската армия е атакувала града вероятно с ракети С-300. Повредени са десетки сгради и 3 автомобила.

Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна, не изключва ракетни удари от руските окупатори на Великден, 16 април. Това заяви той в тв ефира. 

„Може да има (обстрел – УНИАН). Трудно е да се каже. Тяхната „духовност“ е напълно ясна за всички нас. Виждаме как техните свещеници от враждебната, ФСБ патриаршия, осветиха тази война от 2014 г. насам, използваха църквите си в Крим и в източната част на страната ни. Следователно за тези хора няма нищо свято, те могат да правят различни провокации за тези празници и тепърва предстоят техните "задължителни празници" - 1 май, 9 май и т.н. Затова трябва да се подготвим за това, да бъдем бдителни, да се грижим за себе си, да слушаме предупрежденията за въздушни нападения“, каза той.

Игнат каза още, че от есента, когато са започнали активни ракетни атаки по украинската критична инфраструктура, врагът е използвал повече от 850 крилати ракети от различни типове. Затова не е изненадващо, че руснаците ще се опитат да възобновят производството на ракети Х-50, каза той, цитиран от УНИАН.

„Какво представлява Х-50? Това е дозвукова крилата ракета, има скорост 750-900 километра в час. Не е нова, това е разработка на Съветския съюз, но врагът реши да я възстанови. Може би има повече ресурси за производството на този тип боеприпаси, вероятно този процес е по-евтин. По принцип това е същата ракета като другите, със същите тактико-технически характеристики, които Русия използва срещу нашата критична инфраструктура и други обекти", каза той. 

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна предупреди по-рано, че руснаците могат да ударят Украйна на Великден 2023 г.

"Украинските войници ще направят всичко, за да гарантираме, че Русия не ни пречи да празнуваме Великденските празници", заяви командващият Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев.

По-рано бригаден генерал Алексей Громов, заместник-началник на Главната оперативна дирекция на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, съобщи, че според информациите през юни Руската федерация планира да започне масово производство на стратегически крилати ракети тип Х-50, което ще позволи на Кремъл да засили ракетните удари по територията на Украйна през есента.

Междувременно министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин каза пред репортери на един от полигоните в района на Брест, че в страната вече се подготвят площадки за разполагане на стратегически ядрени оръжия.

„Подготвихме оборудване, самолети, които могат да носят ядрено оръжие, получихме модерен комплекс „Искандер“, който също може да използва ракети с ядрени бойни глави. Следващата седмица ще приключи подготовката на съответния блок в Русия и той ще се върне у нас.

Ако трябва, ще имаме и стратегически ядрени оръжия. И ние вече сме ангажирани в подготовката на нашите съществуващи обекти. И ако враждебната реторика продължи, това ще е следващата стъпка. На сила ще отговорим само със сила. На Запад не го разбират по различен начин“, подчерта Хренин.

Беларуският министър на отбраната коментира и спекулациите, че републиката, след като разполага с тактически ядрени оръжия, може да стане мишена за НАТО.

„Няма нужда да си правим илюзията, че сега ще станем мишена. Още от времето на Беларуския военен окръг ние сме мишена за НАТО. Срещу нас непрекъснато се водеше разузнаване. Просто сега то стана още по-активно, защото по някаква причина някои неспокойни политици не искат да седнат на масата за преговори“, обясни Хренин.

Структурата на международната военна сигурност вече е де факто разрушена, заяви министърът на отбраната на Беларус.

„Беларус беше една от първите страни, които доброволно се отказаха от ядрени оръжия и ги изтеглиха. Дадени са ни съответните гаранции, че няма да бъдем подлагани на натиск, включително икономически. Всичко това беше заложено в Будапещенския меморандум.

Какво виждаме сега? Всичко това беше направено в интерес на малък брой държави, които го използваха. Те се борят за световно лидерство и не ги е грижа за този меморандум“, заключи Хренин.

Западните страни ще обмислят по-нататъшна подкрепа за Киев в случай на провал на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. Това каза на 13 април шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов в интервю за ABC News.

„Успехът на тази офанзива е спешно необходим... Без победи рано или късно ще възникнат въпроси дали си струва да продължим да подкрепяме Украйна“, каза Буданов.

Буданов отбеляза още, че не знае какви са условията за продължаване на подкрепата от западните страни.

По-рано беше съобщено, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна се очаква през пролетта. Изтеклите документи от Пентагона принудиха украинските военни да променят плановете си. Сред причините журналисти от The Washington Post посочиха лошото време и недостига на боеприпаси.

Освен това CNN отбеляза, че американските власти са песимистично настроени относно бойния потенциал на въоръжените сили на Украйна. Същото мнение изрази и бившият началник на зенитно-ракетните войски на Командването на специалните сили на ВВС на Русия полковник от запаса Сергей Хатилев. Той отбеляза, че бойците просто нямат достатъчно жива сила.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук