Американски служители призоваха Украйна засега да се въздържа от започване на широкомащабна офанзива.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници. Така един от американските официални лица, пожелал анонимност, каза, че Съединените щати са призовали Украйна първо да изчака последната партида американски оръжия и завършването на ученията на украинската армия.

В Польше упрекнули Германию из-за танков для Украины / фото Exército Brasileiro, Flikr

Според събеседника Вашингтон все още се придържа към решението си да не предоставя танкове Abrams на украинските въоръжени сили. Посочва се, че като причина за отказа са посочени проблеми с поддръжката и логистиката.

На 19 януари девет държави се ангажират да предоставят на Украйна безпрецедентна отбранителна подкрепа за нейния успех в отблъскването на руската агресия и прогонването на руските войски от окупираните територии. Става въпрос за танкове, тежка артилерия, ПВО, боеприпаси и бойни машини на пехотата, пише УНИАН.

Освен това германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 1 милиард евро.

Полша е запазила цяла рота немски танкове за Украйна, но без политическо решение от Берлин не може да ги прехвърли. Полският премиер Матеуш Моравецки иска да достави на Украйна поне 100 бойни танка. Финландия също иска да прехвърли германска бронирана техника.

РИА «Новости»

„След освобождаването на Клещеевка в Артемовск се откриват нови хоризонти и, бих казал, радикално подобряване на позициите. Според Артемовск можем да кажем, че ситуацията е ако не близо до завършване, то до оперативното обкръжение“, каза Пушилин.

Руското министерство на отбраната съобщи за освобождаването на Клещеевка в Донецката народна република в петък, 20 януари.

РИА «Новости»

Официалният представител на ведомството Игор Конашенков подчерта, че селището е овладяно от доброволците на щурмовите отряди с огнева подкрепа от оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията на Южния военен окръг.

Разстоянието от Клещеевка до Артемовск е само девет километра. От освободеното село бойците редовно обстрелваха Горловка и селата Зайцево и Голмовски.

Специална диверсионно-разузнавателна група на въоръжените сили на Украйна беше унищожена от разузнавачите на спецназ на Донецката народна република с помощта на противотанкова управляема ракета. Това съобщиха военните кореспонденти пред чуждестранни агенции.

РИА «Новости»

Военнослужещи от 3-ти гвардейски отделен батальон със специални сили на ДНР разкриха вражеската група по време на нощно разузнаване. Украинските бойци току-що започнаха да настъпват.

За да ги ликвидират, разузнавачите изстреляха противотанкова управляема ракета (ПТУР), която попадна точно в целта, унищожавайки всички украински бойци.

На 14 януари руското Министерство на отбраната съобщи за ликвидирането на две диверсионно-разузнавателни групи край Харков. 

На територията на Луганската народна република на 20 януари руската гвардия откри тайници, в които диверсанти от въоръжените сили на Украйна съхраняват оръжие и боеприпаси.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук