Бурни новогодишни празненства обхванаха в нощта на петък срещу събота сръбската столица Белград, където, за разлика от другаде в Европа, масовите събирания бяха разрешени въпреки страховете от бързо разпространяващия се вариант Омикрон, съобщи АП, цитирана от БТА.

Големи тълпи се събраха в града за концерти на открито, фойерверки и светлинно шоу в новопостроената стъклена кула в дубайски стил, която стана емблематичен проект за сръбското дяснопопулистко правителство.
 


С многобройните си нощни клубове и барове и със сравнително ниските си цени Белград стана важна дестинация за предимно млади купонджии, идващи от съседните балкански страни.

Сръбската държавна телевизия РТС съобщи, че около 100 хиляди посетители са дошли в Белград за празниците и са изпълнили хотелите и апартаментите под наем в града. Ресторантите и баровете бяха пълни.

Сръбските власти пренебрегнаха предупрежденията на медицински специалисти, които казваха, че масовите празненства трябва да бъдат отменени, докато Омикрон шества из континента.
 

Епидемиологът Зоран Радованович сравни подкрепените от държавата масови събития с "предумишлено масово убийство". Той прогнозира, че в Сърбия се очакват хиляди нови заразени с COVID-19 след празниците.

В опит да успокои притесненията, градските власти в Белград раздадоха 50 хиляди маски и организираха пунктове за бързи тестове и за дезинфекция на входовете на оградените пространства за новогодишните концерти. Но ваксинационните сертификати, които са необходими за баровете и ресторантите, не са задължителни за проявите на открито в Сърбия.

От началото на пандемията Сърбия, която има около 7 млн. жители, е регистрирала почти 1,3 млн. случая и 12 714 починали с COVID-19. В момента ваксинационните сертификати са задължителни в баровете и ресторантите, но само вечер.