Видео, показващо как петима полицаи от Мемфис бият чернокожия Тайри Никълс, беше публикувано в петък, един ден след като бяха обвинени в убийството му. Кадрите показват как полицаите жестоко бият 29-годишния служител на FedEx в продължение на три минути в нападение, което правният екип на семейство Никълс оприличи на прословутия полицейски побой от 1991 г. на шофьора от Лос Анджелис Родни Кинг.

Градовете в цялата страна се подготвят да посрещнат големи демонстрации. Роднините на Никълс призоваха поддръжниците му да протестират мирно.

Петимата полицаи, извършили побоя – Емит Мартин III, Джъстин Смит, Тадарриус Бийн, Деметриъс Хейли и Дезмънд Милс – бяха допълнително обвинени в тежко нападение и утежняващо отвличане. Всички вече са в полицейския арест.

Полицаите, извършили побоя, всички от които са чернокожи, бяха обвинени в четвъртък в убийството на Никълс – шофьор, който почина три дни след срещата си с тях на 7 януари по време на полицейска проверка, пише Войс.бг.

Окръжният прокурор на окръг Шелби Стив Мълрой заяви на пресконференция, че въпреки че всеки от служителите е играл различни роли в убийството, “всички те са отговорни”.

Членовете на семейството на Никълс и техните адвокати казаха, че кадрите показват как полицаи жестоко бият 29-годишния служител на FedEx в продължение на три минути. Правният екип оприличи действията на униформените на скандалния полицейски побой от 1991 г. на шофьора от Лос Анджелис Родни Кинг.

Кадрите са от няколко различни камери. Те са покъртителни, като може би последните думи на Никълс са зов за помощ към майка му.

“Този млад мъж, по дефиниция на закона в този щат, беше тероризиран. Не от един, не от двама, а от петима офицери, които сега познаваме… са действали съгласувано един с друг”, каза адвокат Антонио Романучи, който представлява семейството на Никълс.

Полицаите “действаха заедно… за да нанесат вреда, тероризъм, потискане на свободата, потискане на конституционните права, което доведе до убийство”, заяви адвокатът.

Директорът на полицията в Мемфис Серелин Дейвис описа действията на полицаите като “отвратителни, безразсъдни и нечовешки” и каза, че нейният отдел не е успял да обоснове обвинението за безразсъдно шофиране, което е довело до спирането на Никълс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук