Руснаците в Бахмут са постоянно под строгия надзор на украинското въздушно разузнаване. Дроновете сега фиксират прегрупирането на нашествениците в тази посока, но сега врагът не разполага с толкова голямо количество техника и персонал, както преди.

Това каза командирът на 135-ти батальон от 114-та бригада на ТРО на Въоръжените сили на Украйна Игор Шепетин пред УНИАН.

Според него ротацията на нашествениците в Бахмутско направление значително влияе върху интензивността на боевете. По-специално, почти няма битки за стрелба, въпреки че въздушните нападения продължават.

Командирът на батальона отбеляза, че руснаците биха загубили в битките „машина срещу машина“ в Бахмут, но те са използвали друга тактика - да унищожат „под нулата“ сградите, в които частите на Въоръжените сили на Украйна са се окопали в защита. Въпреки че сега има затишие в Бахмутското направление, въоръжените сили на Украйна имат известен напредък.

Отделно военните коментираха атаката с дрон срещу Москва. По думите му военните са реагирали на това с усмивка.

„Това ни ободрява, вдига духа ни... Когато видим, че и „Москва е будна“, мисля, че това е само началото. По-нататък ще бъде още по-интересно... Ще изпращаме „честитки“ на Москва по-често“ – коментират военните.

На 30 май група дронове атакува западните покрайнини на Москва, без да нанесе значителни щети, но силно развълнува руското общество. Руските власти обвиниха Украйна за атаката, но Киев отрече да е замесен.

Коментирайки това събитие по горещи следи, британското външно министерство заяви, че украинците имат пълното право да атакуват военни съоръжения в Русия като част от отбранителна война. А в САЩ, напротив, обявиха, че не подкрепят атаки срещу руска територия и подчертаха, че не желаят прехвърлената в Украйна техника да се използва за атаки срещу руска територия.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук