Руската армия унищожи последния боен кораб на украинския флот. Става дума за десантния кораб "Юрий Олефиренко".

Той беше унищожен на 29 май в резултат на удар с високоточно оръжие на руските въздушно-космически сили  на стоянката на военни кораби в Одеса , според руското министерство на отбраната.

Този десантен кораб на ВМС на Украйна е използван за обстрел на Херсонска област с РСЗО. 

Руската армия унищожи последния боен кораб на ВМС на Украйна (+ВИДЕО) |  Руска пролет

Руското министерство на отбраната заяви, че преди два дни неговите сили са унищожили с ракетен удар в пристанището на Одеса "последния военен кораб" на Украйна. Засега няма коментар от страна на Киев за съдбата на плавателния съд, предаде Ройтерс. 

"Последният кораб на украинския военноморски флот, "Юрий Олефиренко", беше унищожен на военна котвена стоянка в пристанището на Одеса", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков във всекидневната си сводка за хода на войната.

Той добави, че корабът е бил поразен на 29 май с "високоточни оръжия" – фраза, която Конашенков използва за ракети - но не даде повече подробности. 

Въоръжените сили на Украйна засега не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Представители на украинските власти съобщиха в понеделник, че Русия е извела от строя пет самолета при атака срещу военна цел в Западна Украйна и е причинила пожар в черноморското пристанище Одеса с тежки въздушни удари сутринта.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на твърденията на двете страни. 

Руското министерство на отбраната каза също, че силите му са изтласкали украински подразделения от позиции около селищата Красногоровка и Ясиноватая в Донецка област, която Москва обяви за анексирана.

Те добавиха, че продължават "ожесточени сражения" около Авдеевка – голям град между двете селища, който до голяма степен бе разрушен по време на продължаващите от месеци боеве. 
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук