Руската техника беше безпомощна пред гранатите, които операторът прецизно пусна от въздуха.

Разузнавачите на териториалната отбрана в Харковска област атакуваха най-новата руска система за борба с безпилотни самолети с помощта на дрон. Това съобщи в Telegram Центърът за стратегически комуникации на Въоръжените сили на Украйна, цитиран от Фокус.

Силок

Според пресслужбата, ТРО е повредил комплекса за радиоелектронна борба Силок, предназначен да неутрализира вражески самолети в радиус от 4 километра. Както е планирано от разработчиците, системата трябва автоматично да открива БПЛА, да определя техните координати и да „заглушава“ контролните, телеметричните и комуникационните канали на различни работни честоти, в резултат на което дроновете се провалят и вече не могат да изпълняват бойните си мисии. Спецификациите на това устройство не са публикувани в публичното пространство.

ROSC-1, РЭБ

По неизвестна причина комплексът позволи на украински дрон да се доближи до него на разстояние за поразяване. Както се вижда на публикуваното видео, операторът е хвърлил три гранати върху комплекса от различни страни. Погледнато отгоре, оборудването изглежда непокътнато, но снарядите избухнаха точно под него, което не можеше да не остави щети. Според Ukraine Weapons Tracker гранатите са паднали директно върху системите за електронно управление и радионаблюдение.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук