Министерството на отбраната на Украйна казва, че на целия фронт военната инициатива вече е на страната на Украйна. 

Това заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Гаврилов, информира пресслужбата на ведомството, цитирана от УНИАН.

ВСУ продолжают бить врага / фото: АрміяInform

"От другата страна, каквото и да казват сега, че руснаците се опитаха да направят нещо в района на Купянск, това беше отчаян опит по някакъв начин да изтеглят силите ни от други посоки. Но като цяло цялата инициатива сега е на наша страна", каза Гаврилов.

Той подчерта, че това е важно за нашите партньори, особено в армията.

„Те разбират всички предизвикателства, свързани с промените и други въпроси, има постоянен обмен на информация с партньори, консултации по тази тема. Важно е да напредваме всеки ден. Някъде със 100 метра, някъде с километър. Всеки ден ние изгризваме нашата територия, изгризваме първа и втора линия на отбрана, където Русия успя да построи нещо“, каза заместник-министърът на отбраната.

Според Гаврилов вече всички разбират, че Украйна все още не е използвала пълния си ресурс.

„Затова никой няма съмнения, че помощта ще продължи и че рано или късно ще успеем“, подчерта той.

Както УНИАН съобщи по-рано, в средата на юни Министерството на отбраната заяви, че Украйна завзема инициативата, но се нуждае от оръжия с голям обсег с обсег до 200 км, за да победи.

В края на юни Генералния щаб на Украйна заяви, че украинските сили са завзели "стратегическата инициатива" по-специално в Бахмутското направление и провеждат широко настъпление в този район.

На 18 юли говорителят на източната групировка на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий коментира информацията, че нашествениците са преминали в настъпление в посока Купянск, заявявайки, че врагът „се опитва да овладее инициативата“. Според него нашествениците атакуват украински позиции, но безуспешно.

Според оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 22 юли Силите на отбраната продължават да поддържат отбрана в най-горещите райони на Източния фронт и продължават настъпателните действия в Мелитопол и Бердянск, като се консолидират на постигнатите рубежи. Сега руснаците съсредоточават основните си усилия върху Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Мариинското направление.

Руската армия продължава провеждането на "специалната военна операция", съобщават от Министерството на отбраната за успешните действия на руските сили по основните участъци на фронта, пишат чужди агенции.

През деня Въоръжените сили на Украйна направиха неуспешни опити за настъпателни действия в Донецко, Краснолиманско, Южно-Донецко и Запорожко направление.

Армия России громит врага по всей линии фронта: поражены живая сила и военная техника в 117 районах | Русская весна

В донецкото направление в районите на населеното място са отбити успешно 14 атаки на противника. селища Белогоровка, Берестовое, Спорно, Зайцево и Клещеевка.

В кварталите на Поразени са селища Золотаревка на ЛНР, Веселое и Ясногорка на ДНР, струпвания на жива сила и техника на 28-ма, 60-та, 115-та механизирана, 10-та планинско-щурмова и 81-ва аеромобилна бригади на Въоръжените сили на Украйна, както и 2 полеви лагера на чуждестранни наемници.

В кварталите на В селата Новгородское и Константиновка на ДНР са унищожени складове за боеприпаси на 24-та и 28-ма механизирани бригади на въоръжените сили на Украйна.

По време на боевете през деня бяха унищожени повече от 280 бойци, три бойни бронирани машини, пет автомобила, самоходни оръдия "Гвоздика", както и три гаубици Д-30.

В Краснолиманското направление са отбити седем вражески атаки в районите на n. Кармазиновка, Кременная, Нововодяное и Червоная Диброва LPR.

Разгромените части на 21-ва, 66-та и 67-ма механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на Н. Ковалевка LPR, Терни и Ямполовка.

В района на н. Село Червона Диброва на ЛНР спря дейността на украинската ДРГ.

Загубите на врага на ден в тази посока възлизат на 170 бойци, седем бойни бронирани машини, пет пикапа, самоходни оръдия "Акация", две самоходни оръдия "Гвоздика" и гаубица Д-30.

В южно-донецкото направление са отбити три вражески атаки в районите на селището. Селища Урожайное и Приютное на ДНР.

Поразени са струпвания на жива сила и техника на 23-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и 129-та бригада за терооборона в районите на населеното място. Селища Старомайорское и Приютное на ДНР.

В запорожско направление дейността на две украински ДРГ в районите на н. селища Луговское и Марфопол, Запорожка област.

В кварталите на Селищата Малая Токмачка, Новоданиловка и Новопокровка в Запорожка област са били обстрелвани по струпвания на жива сила и техника на 33-та, 47-ма и 65-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна.

Загубите на противника в тези райони възлизат на 190 бойци, два танка, шест бойни бронирани машини, две машини, гаубици Msta-B, M777 (САЩ) и FH-70 (Великобритания).

В купянското направление са разбити живата сила и техниката на 14-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и 103-та бригада на териториалната отбрана в районите на населеното място. Новомлинск, Табаевка от Харковска област и Стелмаховка от ЛНР.

В района на н. Унищожено е селище Новоселовское на ЛНР, украинската ДРГ.

Загубите на противника на ден в тази посока възлизат на 110 бойци, две бойни бронирани машини, две машини и две гаубици Д-20.

В посока Херсон в резултат на огневи щети са унищожени повече от 30 бойци, две бойни бронирани машини, две коли и две гаубици Д-30.

През деня авиацията, ракетните войски и артилерията на Въоръжените сили на Русия поразиха 94 артилерийски единици на огневи позиции, жива сила и военна техника в 117 района.

В село Гончаровское, Черниговска област, е ударен пунктът за временно разполагане на част от чуждестранни наемници.

В авиобаза Канатово на Въоръжените сили на Украйна в Кировоградска област е унищожен склад за авиационно гориво.

Системите за противовъздушна отбрана са прехванали 15 снаряда за MLRS HIMARS, три противорадарни ракети HARM и една крилата ракета Storm Shadow. Унищожени са 15 украински БПЛА.

Украинската армия успя да създаде "стрелящ юмрук" с голям обсег, който поразява толкова мощно и точно, че руските нашественици вече не са в състояние да се противопоставят на украинските бойци в контрабатареен бой. 

Въоръжените сили успяха да постигнат този резултат благодарение на западните високоточни ракетни и артилерийски системи, пише OBOZREVATEL.

Генштаб: благодаря западным ракетно-артиллерийским системам мы создали 'огневой кулак'

Това заяви началникът на Главното управление на ракетните войски и артилерията и безпилотните системи на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна полковник Сергей Баранов, съобщава Военната телевизия на Украйна. По думите му към днешна дата около 90% от унищожените руски окупатори са дело на ракетните войски и артилерията.

„Прогресът се постига чрез обучение на личния състав, използване на нови програмни продукти, въвеждане на автоматизирана система за управление на огъня“, подчертаха военните.

Той обясни, че стрелецът трябва да знае какво трябва да направи пехотата по-добре от самата пехота, за да подготви предложения за огнева битка на противника толкова качествено, че да не нарани своите и да осигури общата победа.

„За да доближим нашата победа, ние непрекъснато се адаптираме, измисляме нови начини и методи за огнево поразяване, подобряваме нашите оръжия, нашите боеприпаси, умения и способности“, подчерта Баранов.

Съединените щати заявиха, че украинската армия разполага със значителна сила, която все още не е участвала във военни действия по време на контранастъплението. В момента въоръжените сили на Украйна ще трябва да преодолеят обширни минни полета и ешелонираната отбрана на руските окупатори.

Отбелязва се, че въоръжените сили на Украйна планират да изберат най-подходящия момент за привличане на значителна бойна мощ.

Както съобщи OBOZREVATEL:

- Украински пехотинци от 30-та отделна механизирана бригада на името на княз Константин Острожски от Въоръжените сили на Украйна показаха как атакуват нашествениците край Бахмут. Военните подчертаха, че контранастъплението продължава всеки ден;

- Въоръжените сили на Украйна продължават контранастъплението в таврическото направление и имат значителни успехи там. Само за едно денонощие на 20 юли артилерийските подразделения на Силите за отбрана изпълниха 1312 стрелби.

Руската армия се би с украинските въоръжени сили от пет опорни точки в района на Харков по време на продължаващото настъпление срещу Купянск, пишат чуждестранните издания.

В посока Двуреченски по време на битката в района на n. Село Масютовка и гара Синковка, подразделения на Западния военен окръг завзеха 5 опорни пункта на Въоръжените сили на Украйна и 4 наблюдателни поста, съобщиха от групировката войски "Запад".

Загуби на врага: повече от взвод жива сила, полски самоходни оръдия "Краб", американска контрабатарейна станция AN / TPQ-50.

Наступление на Купянск: Армия России выбила ВСУ из нескольких опорных пунктов (КАРТА) | Русская весна

Украински военни анализатори признават напредването на руските войски. „На запад и югозапад от село Лиман Първата въоръжени сили на Руската федерация подновиха настъпателни действия в горска плантация“, се казва в днешния доклад на противника.

Освен това изтребителят Су-34 ЗВО нанесе въздушен удар по пункта за дислокация на 36-и стрелкови батальон на въоръжените сили на Украйна в близост до населеното място Колодезное.

Наступление на Купянск: Армия России выбила ВСУ из нескольких опорных пунктов (КАРТА) | Русская весна

Артилерията на групата е осуетила опит за ротация на подразделенията на 32-ра механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна на преден фронт в района на Новоселовское.

Огънят на самоходните оръдия Мста-С, оръдията Гиацинт-Б и гаубиците Д-30 порази позициите на 14-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и териториалната отбрана в района на Розовка, Стелмаховка, Санди, Котляровка.

Загубите на противника възлизат на взвод жива сила, бронетранспортьор М113 и пункт за боеприпаси, пишат чуждите агенции. В резултат на контрабатарейната борба в района на n. село Тищенковка е унищожено от самоходни оръдия 2С1 "Гвоздика".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук